Foto: Pixabay

Saūda Arābija sestdien paziņoja, ka atsākusi naftas tankkuģu kustību cauri Bābelmandeba jūras šaurumam, kas tika apturēta pēc Jemenas šiītu hutiešu nemiernieku uzbrukumiem diviem Saūda Arābijas naftas tankkuģiem Sarkanajā jūrā.

Bābelmandeba jūras šaurums savieno Sarkano jūru ar Adenas līci un atdala Arābijas pussalu no Āfrikas.

"Lēmums atsākt naftas sūtījumus caur Bābelmandebu tika pieņemts pēc koalīcijas vadības spertajiem soļiem koalīcijas valstu kuģu aizsardzībai," paziņoja Saūda Arābijas enerģētikas ministrs Halids al Falihs.

Hutiešu nemiernieki pagājušajā nedēļā uzbruka diviem tankkuģiem, no kuriem katram ir ietilpība divi miljoni barelu naftas, vienam no tiem nodarot nelielus bojājumus.

25. jūlijā Saūda Arābija uz laiku apturēja naftas sūtījumus caur Bābelmandeba šaurumu.

Saūda Arābijas vadītā koalīcija ir vairākkārtīgi brīdinājusi, ka nemiernieki, kontrolējot stratēģiski svarīgo jūras ostas pilsētu Hudeidu, apdraud kuģus Sarkanajā jūrā, kas ir viens no galvenajiem pasaules tirdzniecības jūras ceļiem.

Koalīcijas spēki 13. jūnijā uzsāka ofensīvu, lai atgūtu Hudeidas ostu, ko nemiernieki kontrolē kopš 2014. gada, taču jūlija sākumā paziņoja par pauzi uzbrukumā.

Saūda Arābijas vadītā koalīcija Jemenas konfliktā starptautiski atzītās valdības pusē iesaistījās 2015. gada martā, kad šiītu nemiernieki bija sagrābuši galvaspilsētu Sanu un lielu daļu valsts.

Kaut arī koalīcijas pusē ir ievērojams militārais pārsvars, nemiernieki joprojām kontrolē galvaspilsētu un lielu daļu valsts ziemeļu.

ANO, kā arī cilvēktiesību aizsardzības organizācijas kritizējušās saūdarābu vadīto militāro operāciju par upuriem civiliedzīvotāju vidū un humānās krīzes izraisīšanu.

ANO raksturojusi situāciju Jemenā kā smagāko humāno krīzi pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!