Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Trīs Krievijas žurnālisti, kas šonedēļ tika nogalināti Centrālāfrikas Republikā (CĀR), dzīvību zaudējuši aplaupīšanas gaitā, piektdien paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija.

Krievijas žurnālistiem "uzbruka neidentificēti cilvēki ar aplaupīšanas mērķi, un viņi tika nogalināti, kad mēģināja pretoties," teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā, atsaucoties uz ministrijas preses sekretāri Mariju Zaharovu. Šāds vērtējums balstīts CĀR izmeklētāju sākotnējos secinājumos, norādīja ministrija.

CĀR pirmdien tika nogalināts Orhans Džemals, Kirils Radčenko un Aleksandrs Rastorgujevs. Viņi strādāja pie dokumentālās filmas par Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" darbu.

Kā trešdien pavēstīja bijušais Krievijas naftas magnāts un Kremļa kritiķis Mihails Hodorkovskis, žurnālistu grupa strādājusi kopīgi ar viņa projektu "Izmeklēšanas vadības centrs" pie izmeklēšanas "Krievijas algotņi".

Krievijas amatpersonas un valsts mediji tam, kas ir bijis žurnālistu darba uzdevums, cenšas nepievērst lielu vērību.

2017. gada decembrī ANO pilnvaroja Krieviju nodrošināt CĀR armijai bruņojumu un rīkot tai apmācības. Eksperti pieļauj, ka pieci militārie un 170 civilie instruktori, par kuriem paziņots oficiāli, varētu būt daļa no "Vagner".

Par to, ka CĀR atrodas "Vagner" kaujinieki, iepriekš ziņoja Krievijas laikraksts "Novaja gazeta" un Francijas radio "Europe1".

Krievijas žurnālistu līķi atrasti 23 kilometrus no CĀR vidienes pilsētas Sibutas. Krievijas pilsoņus nezināmi cilvēki nogalinājuši uz ceļa, kur bija izvietoti šķēršļi.

Ar derīgajiem izrakteņiem, arī urānu, bagātā CĀR ir viena no pasaules nabadzīgākajām un nestabilākajām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!