Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV piektdien noteikušas sankcijas Krievijas bankai "Agrosojuz", jo tā palīdzējusi Ziemeļkorejai izvairīties no ANO Drošības padomes sankcijām, kas noteiktas Phenjanas kodolieroču un ballistisko raķešu programmu dēļ.

ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) paziņoja, ka ir arī vērsies pret vienu personu un divām organizācijām par "Ziemeļkorejas nelegālo finanšu aktivitāšu sekmēšanu".

"Savienotās Valstis turpinās īstenot ANO un ASV sankcijas un apturēt nelegālās ienākumu straumes uz Ziemeļkoreju," teikts finanšu ministra Stīvena Mnučina paziņojumā. "Mūsu sankcijas paliks spēkā, līdz mēs nebūsim sasnieguši galīgu un pilnībā pārbaudāmu Ziemeļkorejas denuklearizāciju."

Līdz ar soda pasākumu noteikšanu tiek iesaldēti visi sankcijām pakļauto organizāciju un personu īpašumi un aktīvi ASV teritorijā, bet ASV pilsoņiem aizliegts ar tiem iesaistīties darījumos.

Krievijas bankai "Agrosojuz" noteiktas sankcijas, jo tā "apzināti veikusi vai sekmējusi svarīgas transakcijas" Ziemeļkorejas Ārējās tirdzniecības bankas (FTB), kas ir Phenjanas nozīmīgākā valūtas banka, Maskavā bāzētā galvenā pārstāvja Hana Džansu vārdā.

Sankcijām pakļauts arī Maskavā bāzētais FTB pārstāvja vietnieks Ļi Džonvons, kā arī FTB piesegkompānijas "Dandong Zhongsheng Industry & Trade Co., Ltd." un "Korea Ungum Corporation".

ANO un ASV jau iepriekš iekļāvušas sankciju sarakstos Hanu un FTB, bet OFAC tagad aicina izraidīt Hanu un Ļi.

OFAC norādīja, ka "Agrosojuz" turpinājusi sniegt pakalpojumus Hanam arī šogad, pārkāpjot Krievijas ANO saistības, kā arī apzināti atvērusi kontus vismaz trim FTB piesegkompānijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!