Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ziemeļkoreja ir tālu no pašas solītā denuklearizācijas mērķa sasniegšanas un joprojām pārkāpj vairākas ANO Drošības padomes rezolūcijas, piektdien sacīja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

"Vēl ir ceļš ejams", līdz tiks sasniegts Ziemeļkorejas kodolatbruņošanas mērķis, pirms Āzijas drošības foruma apmeklēšanas, kur viņš tiksies ar Ziemeļkorejas ārlietu ministru, Singapūrā žurnālistiem sacīja Pompeo.

Baltais nams ceturtdien paziņoja, ka ASV prezidents Donalds Tramps ir saņēmis jaunu vēstuli no Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna un ka viņam jau ir atbildējis.

Sarakste, kas seko pēc abu līderu samita 12.jūnijā Singapūrā, notiek laikā, kad vairojas bažas par Phenjanas uzticību denuklearizācijas solījumiem, neraugoties uz to, ka Tramps progresu cenšas atainot optimistiskos toņos.

"Priekšsēdētājs Kims pauda apņemšanos veikt denuklearizāciju," izsakoties par Singapūras samitu, atgādināja Pompeo. "Pasaule ir pieprasījusi, lai viņš tā dara ANO Drošības padomes rezolūcijās. Zināmā mērā viņi rīkojas tādā veidā, kas tām neatbilst, viņi pārkāpj vienu vai abas ANO Drošības padomes rezolūcijas, mēs redzam, ka mums vēl ir ceļš ejams, lai sasniegtu galīgo rezultātu, pēc kura mēs tiecamies."

Dienvidkorejā februārī notikušās ziemas olimpiskās spēles iezīmēja zināma atkušņa sākumu līdz šim izolācijā dzīvojušās Ziemeļkorejas attiecībās ar ārpasauli, arī kaimiņvalsti Dienvidkoreju un ASV.

Augsta līmeņa sarunās tiek spriests par Ziemeļkorejas denuklearizāciju, ekonomisko atbalstu komunistu režīma pārvaldītajai valstij un miera līguma noslēgšanu abu Koreju starpā.

Tramps un Kims samitā Singapūrā 12.jūnijā parakstīja kopīgu dokumentu, kurā Ziemeļkoreja apņēmusies "strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā".

Samitā Tramps paziņoja, ka Ziemeļkorejas kodoldraudi faktiski vairs nepastāv. Tiesa gan, eksperti norāda, ka Ziemeļkoreja publiski nav nākusi klajā ne ar kādām saistībām attiecībā uz atteikšanos no ieročiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!