Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas federālie TV kanāli sižetos par Centrālāfrikas Republikā (CĀR) bojāgājušajiem Krievijas žurnālistiem nav pieminējuši tā saukto privāto militāro kompāniju "Vagner", kuras darbību nogalinātie bija devušies pētīt, ziņo portāls "Currenttime".

Žurnālists Orhans Džemals, operators Kirils Radčenko un režisors Aleksandrs Rastorgujevs CĀR ieradās, lai uzņemtu dokumentālo filmu par Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" algotņiem šajā valstī. Viņi aizturēti kādā vietējo kaujinieku kontrolpunktā un nogalināti. Žurnālisti uz CĀR brauca Mihaila Hodorkovska mediju projekta uzdevumā.

Krievijas vadošo TV sižetos ziņots, ka žurnālistus varēja nogalināt islāmistu kaujinieku grupējuma biedri un ka brauciena mērķis bija dokumentālās filmas par privātām militārām kompānijām uzņemšana, nepieminot "Vagner" vārdu.

Krievijas Ārlietu ministrija izskanējušās ziņas, ka grupa devās uzņemt filmu par krievu algotņiem, nosauca par absurdu.

Par žurnālistu nāvi tapa zināms 31. jūlijā, to apstiprināja arī Krievijas Ārlietu ministrija. Zināms, ka kaujinieki apšaudījuši automašīnu un izdzīvojis tikai šoferis, kurš bijis vietējais.

Žurnālisti kā savu brauciena mērķi CĀR ieceļošanas dokumentos norādījuši tūrismu, norādīja Krievijas ministrijas pārstāve Marija Zaharova.

Krievijas un ārvalstu mediji jau daudz pētījuši tā saukto oficiāli nekur nereģistrēto militāro kompāniju "Vagner", kas cieši saistīta ar Kremli un kuras algotņi karojuši gan Ukrainas austrumos, gan Sīrijā.

Tāpat Krievijas medijos izskanējušas ziņas, ka krievu algotņu kompānijas izvērš darbību arī Āfrikā. Krievijas likumos algotniecība ir krimināli sodāma.

Taču šādu kompāniju izmantošana ļauj Maskavai noklusēt patieso karā bojāgājušo skaitu, jo algotņi oficiāli nav saistīti ar Aizsardzības ministriju un bruņotajiem spēkiem.

Nesen mediji ziņoja par vēl vienu Krievijas privāto militāro kompāniju "Patriot", kas darbojoties Sīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!