Foto: AFP/Scanpix/LETA

Amerikas Savienotās Valstis (ASV) noteikušas sankcijas Turcijas tieslietu un iekšlietu ministriem saistībā ar ASV mācītāja Endrū Bransona turēšanu apcietinājumā Turcijā, trešdien pavēstīja Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa.

50 gadus vecais Bransons Turcijā atrodas apcietinājumā kopš 2016. gada. ASV prezidents Donalds Tramps jau iepriekš tika draudējis, ka Turcija var tikt pakļauta sankcijām.

Sankcijas skars tieslietu ministru Abdulhamitu Gilu un iekšlietu ministru Sileimanu Soilu. "Viņiem abiem bijusi vadoša loma mācītāja Bransona aizturēšanā un apcietināšanā," sacīja Sandersa.

"Mēs neesam redzējuši nekādus pierādījumus, ka mācītājs Bransons būtu izdarījis kaut ko nepareizu, un mēs uzskatām, ka viņš ir Turcijas valdības īstenotas negodīgas un netaisnas apcietināšanas upuris," sacīja Sandersa.

Gilam un Soilu ASV piederošie īpašumi tiks bloķēti, bet ASV indivīdiem "kopumā aizliegts" iesaistīties darījumos ar šiem ministriem.

Ministri "īstenojuši nopietnus Turcijas cilvēktiesību pārkāpumus", norādīja ASV Finanšu ministrija. Turcijas varasiestādes apsūdz Bransonu sakaros ar teroristu organizācijām.

Pēc diviem cietumā pavadītiem gadiem Bransonam, kurš Izmirā vadīja protestantu draudzi, pagājušajā nedēļā tika noteikts mājas arests.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans tikai dažas stundas pirms sankciju pasludināšanas noraidīja Trampa brīdinājumus un kritizēja ASV administrāciju, ka tā seko "evaņģēlistu un cionistu mentalitātei".

"No pieejas ar šādu draudu valodu neviens negūs labumu," žurnālistiem Ankarā sacīja Erdogans.

Turcijas prezidents iepriekš pieļāvis, ka Bransonu varētu apmainīt pret Fetullu Gilenu – trimdā ASV mītošo turku musulmaņu garīdznieku. Ankara uzskata, ka Gilens vainojams 2016. gada neveiksmīgajā militārajā pučā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!