Foto: EPA/Scanpix/LETA

Gruzijā trešdien sākas vērienīgi šīs valsts un NATO spēku kopīgie manevri, kas ilgs divas nedēļas.

Šie manevri ir "vēl viens pierādījums pieaugošajam atbalstam, ko Gruzija saņem no stratēģiskajiem partneriem - NATO dalībvalstīm", sacīja Gruzijas aizsardzības ministrs Levans Izorija.

Manevros apmācību centros Vaziani un "Camp Norio", netālu no Tbilisi, piedalīsies vairāk nekā 3000 karavīru no 13 valstīm, arī ASV, Lielbritānijas, Francijas, Vācijas un Turcijas.

ASV uz manevriem ir nosūtījušas bruņumašīnas "Stryker" un "Bradley", tankus "M1A2 Abrams", kā arī helikopterus "AH-64 Apache" un "UH-60 Black Hawk".

"Kombinēto militāro mācību scenārijā iekļautas pavēlniecības un lauka mācības ar kaujas munīciju, manevrēšanas un kaujas atbalsta elementu iesaistīšana aizsardzības un uzbrukuma operācijās," teikts Gruzijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

Gruzijas centieni iestāties NATO izsaukuši Krievijas nepatiku.

Maskavas atbalstītā Gruzijas separātiskā Dienvidosetijas reģiona dēļ Gruzijas un Krievijas starpā 2008. gada augustā izraisījās karš.

Piecas dienas ilgušajā karā Krievija sakāva Gruzijas nelielo armiju, bet pēc šī militārā konflikta Maskava abas Gruzijas separātiskās provinces - Dienvidosetiju un Abhāziju - atzina par neatkarīgām valstīm.

2008. gada samitā Bukarestē NATO līderi pauda oficiālu apņemšanos, ka Gruzija "kļūs par NATO dalībvalsti", tomēr, bažījoties no arvien pašpārliecinātākās Krievijas atsvešināšanas, alianse līdz šim nav Gruzijai oficiāli piedāvājusi sākt ceļu uz dalībvalsts statusa iegūšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!