Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Krievijas un Azerbaidžānas organizācijas maksājušas britu politiķiem par Krievijas un Azerbaidžānas interešu aizstāvēšanu, izpētījusi starptautiskās pretkorupcijas nevalstiskās organizācijas "Transparency International" Lielbritānijas nodaļa.

Tā no Krievijas budžeta finansētais telekanāls RT 2014. gadā 12 britu parlamentāriešiem samaksājis ne mazāk kā 93 700 britu mārciņu (105 tūkstoši eiro) par parādīšanos propagandas kanāla ēterā.

Šajā summā neietilpst honorāri vēl diviem deputātiem, kuri vadīja savus TV šovus, teikts ziņojumā. "Transparency International UK" savus secinājumus pamato ar britu parlamenta Pārstāvju palātas finanšu dokumentiem.

Pavisam RT ēterā no 2010. līdz 2017. gadam parādījies 161 britu ierēdnis.

Korupcijas apkarotāji britu politiķu parādīšanos RT raidījumos saista ar Krievijas vēlmi parādīt sevi kā cienījamu starptautiskās sabiedrības locekli un manipulēšanu ar sabiedrības viedokli.

Tāpat ēterā parādītie politiķi palīdz leģitimizēt "korumpētu un represīvu režīmu", norādīts ziņojumā.

2015. gadā britu televīzijas uzraugs "Ofcom" secināja, ka RT savā saturā neievēro neitralitāti un viedokļu sabalansētību, ziņojot par notikumiem Sīrijā un Ukrainā. Pašlaik tiek pārbaudīti iespējamie pārkāpumi RT reportāžās par ķīmisko uzbrukumu bijušajam Krievijas aģentam Sergejam Skripaļam.

"Transparency" ziņojumā pieminēta arī Azerbaidžāna un tās centieni uzpirkt Eiropas politiķus. Jau 2017. gadā nāca gaismā fakti par Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas deputātu uzpirkšanu.

Saskaņā ar organizācijas datiem no 2007. līdz 2017. gadam ne mazāk par 71 parlamentārieti apmeklējuši Azerbaidžānu vismaz 111 reizes. Šīs vizītes Azerbaidžānai izmaksājušas vismaz 330 000 mārciņu (370 tūkstoši eiro).

Vairāk nekā 29 vizītēm vai nu nebija dokumentēta brauciena mērķa, vai arī tas raksturots kā "ciemošanās vizīte".

Savukārt fonds "Anglo-Azerbaidžānas biedrība" Eiropas politiķiem piedāvāja dažāda veida bonusus, izmaksas un organizēja tikšanās ar valsts augstākajām amatpersonām. "Transparency International UK" šo organizāciju saista ar koruptīvo shēmu Azerbaidžānas budžeta līdzekļu 2,5 miljardu eiro apmērā atmazgāšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!