Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kosovas prezidents Hašims Tači noraidīja Serbijas ideju par teritoriju apmaiņu, kuru Belgrada ierosināja, lai atrisinātu gadiem ilgās nesaskaņas ar Prištinu, raksta aģentūra "Reuters".

Kosovā, kurā ir albāņu vairākums dzīvo arī serbi. Serbija ierosināja, ka Belgrada varētu iegūt kontroli pār Kosovas ziemeļu teritorijām, kurās, galvenokārt, dzīvo serbi. "Es vēlos garantēt Kosovas iedzīvotājiem, ka neviens spēks nepiespiedīs Kosovu apspriest... un piekrist teritoriju sadalei," norādīja Tači.

2008. gadā Kosova deklarēja savu neatkarību, kuru atzina arī ASV un lielākā daļa Eiropas Savienības (ES) valstu. Šobrīd Kosovas neatkarību ir atzinušas vairāk nekā 100 valstis, bet ne Serbija un tās sabiedrotā Krievija. Serbija joprojām Kosovu uzskata par neatņemamu savas valsts sastāvdaļu.

Abām valstīm ir svarīgi atrisināt savstarpējās nesaskaņas, it sevišķi jautājumus par robežām, lai tās varētu veidot ciešākas attiecības ar ES. Serbijas un Kosovas prezidenti šogad tiksies ES atbalstītā dialogā, lai pārrunātu aktualitātes abu valstu attiecībās. Šis sarunu formāts tika izveidots 2013. gadā, bet īpašus uzlabojumus valstu attiecībās līdz šim nav sagādājis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!