Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Zimbabvē šodien notiek pirmās parlamenta un prezidenta vēlēšanas kopš autoritārā līdera Roberta Mugabes atstādināšanas no amata.

Pašreizējais valsts galva, 75 gadus vecais Emersons Mnangagva, kas pārstāv valdošo partiju ZANU-PF, vēlēšanās sacenšas par prezidenta amatu ar 40 gadus veco Nelsonu Čamizu, kurš vada opozīcijā esošo Demokrātisko pārmaiņu kustību.

Ja neviens no kandidātiem vēlēšanās neiegūs absolūto vairākumu, septembrī tiks rīkota vēlēšanu otrā kārta. Mugabes ērā vēlēšanas aizēnoja apsūdzības korupcijā, iebiedēšana un vardarbība, bet Mnangagva solījis, ka gaidāmās vēlēšanas būs brīvas un godīgas. Taču arī šoreiz pastāv bažas par krāpšanos. Pēc daudzu gadu pārtraukuma šīs ir pirmās vēlēšanas, kurās piedalās novērotāji no Eiropas Savienības (ES).

Varas krīzi Zimbabvē izraisīja Mugabes lēmums 2017.gada 6.novembrī atcelt Mnangagvu no valsts pirmā viceprezidenta amata. Astoņas dienas pēc tam varu valstī pārņēma armija, kas centās panākt, lai Mugabe atkāpjas. Zimbabves Augstākā tiesa armijas rīcību pēcāk atzina par likumīgu.

94 gadus vecais Mugabe, kurš vadīja valsti 37 gadus, atkāpās neilgi pēc tam, kad parlaments sāka debates par viņa impīčmenta procedūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!