Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja ir atgriezusi ASV Korejas kara laikā kritušo amerikāņu karavīru mirstīgās atliekas, kas ar militāru godu sagaidītas ASV militārās bāzes lidostā Dienvidkorejā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vienošanās par repatriāciju tika panākta jūnijā notikušajā ASV prezidenta Donalda Trampa un Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna samitā Singapūrā.

Pīšļu atgriešanās, ko kritušo tuvinieki ir gaidījuši gadiem, notiek 65. gadadienā, kopš tika noslēgts pamiera līgums, ar kuru tika pārtrauktas kaujas 1950. – 1953. gada karā.

ASV ir saņēmušas 55 karavīru atliekas, bet ekspertiem vēl būs tās jāpārbauda, lai pārliecinātos par to identitāti. Šis process varētu ilgt gadiem.

Korejas karā pret komunistisko Ziemeļkoreju Dienvidkorejas un ANO spēku pusē karoja vairāk nekā 326 tūkstoši amerikāņu. Tūkstošiem amerikāņu pēc šī kara joprojām ir pazuduši, vairums no tiem – aptuveni 5300 – robežas Ziemeļkorejas pusē.

Pavisam kopš kara nav atrasti aptuveni 33 tūkstoši ANO koalīcijas pusē karojušo.

Domājams, ka mirstīgās atliekas atrodas karagūstekņu nometņu vietās, lielu kauju vietās, pagaidu veidotās ANO spēku kapsētās un demilitarizētajā zonā, kas atdala abas Korejas pussalas valstis.

No 1990. līdz 2005. gadam Ziemeļkoreja atgrieza 229 personu mirstīgās atliekas, bet process tika apturēts, pasliktinoties Phenjanas un Rietumu attiecībām Ziemeļkorejas kodolambīciju dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!