Foto: EPA/Scanpix/LETA

Aptuveni 600 Aizsahāras Āfrikas migrantu, pārvarot dubultu robežžogu, no Marokas ceturtdien ielauzušies Spānijai piederošajā Seutā, pavēstīja policija.

Sturmējot robežu, migranti uzbrukuši drošības spēku pārstāvjiem, vairākus nopietni savainojot.

Ielaušanās notikusi ceturtdienas rītā, Seutā apliecināja Spānijas Civilās gvardes pārstāvis.

Robežu sturmējuši aptuveni 800 migranti, 602 izdevies iekļūt Seutā.

Migranti žogā izgriezuši caurumus, bet policistus, kas centušies viņus apturēt, apmētājuši ar izkārnījumiem un nedzēstiem kaļķiem - ādu kairinošu vielu, pavēstīja policija.

Migranti policijas automašīnas apmētājuši ar akmeņiem, kā arī uzbrukuši policistiem ar pašdarinātiem liesmu metējiem.

Policijas paziņojumā teikts, ka slimnīcā nogādāti 16 migranti. Hospitalizēti pieci no ievainotajiem 15 policistiem.

Spānijas Sarkanais Krusts tviterī paziņoja, ka robežas šturmēšanas gaitā cietuši 132 migranti.

Migranti metušies pāri nožogojumiem pēkšņi un uzvedušies ļoti vardarbīgi, daži uzbrukuši policistiem ar nedzēstiem kaļķiem, kas bijuši caurulēs un pudelēs, norādīja policija.

Vairākiem policistiem izraisīti sejas un roku apdegumi.

Sarkanā Krusta pārstāve sakariem ar presi Isabela Brasero sacīja, ka organizācija sniegusi palīdzību 30 ievainotiem migrantiem, norādot, ka viņu savainojumi nav nopietni.

Kad migranti pārvarējuši nožogojumu, viņi skrējuši uz centru, kurā tiek izmitināti šajā Spānijas teritorijā nokļuvušie migranti, sacīja Brasero.

Spānijai piederošie Seutas un Meliljas anklāvi ir vienīgās Eiropas Savienības (ES) teritorijas, kam ir sauszemes robežas ar kādu Āfrikas valsti, un tos bieži cenšas izmantot afrikāņu nelegālie imigranti, kas vēlas iekļūt blokā.

Aizsahāras afrikāņi, kas nelegāli dzīvo Marokā, cenšas nokļūt Eiropā, pārvarot sešus metrus augstos žogus, kas Maroku nošķir no Spānijas anklāviem - Seutas un Meliljas. Tie, kam izdodas robežu pārvarēt, nokļūst pārpildītajos migrantu pagaidu izmitināšanas centros. Vēlāk viņi tiek repatriēti vai izlaisti brīvībā.

Līdz ar migrantu ceturtdienas masveida ielaušanos Seutā spiediens, kādam Spānijas varasiestādes pakļautas pēdējā laika migrācijas viļņa dēļ, kļuvis vēl lielāks. Katru dienu nedrošās laivās no Āfrikas pāri Vidusjūrai Spānijā ierodas vairāki simti migrantu.

Spānijas Jūras glābšanas dienests paziņoja, ka ceturtdien Vidusjūrā savos kuģos uzņēmis 332 cilvēkus, bet trešdien 424.

Šogad Spānijā ieradušies vairāk nekā 22 700 migrantu, liecina Starptautiskās Migrācijas organizācijas aplēses. Tas ir trīs reizes vairāk nekā šajā pat laikaposmā pērn.

No viņiem teju 22 000 ieradušies pa jūras ceļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!