Foto: EPA/Scanpix/LETA

Jemenas šiītu hutiešu nemiernieki trešdien Sarkanajā jūrā uzbrukuši Saūda Arābijas naftas tankkuģim, nodarot tam nelielus bojājumus, paziņoja Saūda Arābijas vadītā koalīcija.

"Naftas tankkuģis guva nelielus bojājumus un kaujinieki gandrīz izraisīja vides katastrofu," teikts koalīcijas paziņojumā. "Šis teroristu uzbrukums ir bīstams drauds navigācijas un starptautiskās tirdzniecības brīvībai Sarkanajā jūrā."

Koalīcija neatklāja tankkuģa nosaukumu vai izmērus.

Koalīcija ir vairākkārtīgi brīdinājusi, ka nemiernieki, kontrolējot stratēģiski svarīgo jūras ostas pilsētu Hudeidu, apdraud kuģus Sarkanajā jūrā, kas ir viens no galvenajiem pasaules tirdzniecības jūras ceļiem.

Koalīcijas spēki 13. jūnijā uzsāka ofensīvu, lai atgūtu Hudeidas ostu, ko nemiernieki kontrolē kopš 2014. gada, taču jūlija sākumā paziņoja par pauzi uzbrukumā.

Saūda Arābijas vadītā koalīcija Jemenas konfliktā starptautiski atzītās valdības pusē iesaistījās 2015. gada martā, kad šiītu nemiernieki bija sagrābuši galvaspilsētu Sanu un lielu daļu valsts.

Kaut arī koalīcijas pusē ir ievērojams militārais pārsvars, nemiernieki joprojām kontrolē galvaspilsētu un lielu daļu valsts ziemeļu.

ANO, kā arī cilvēktiesību aizsardzības organizācijas kritizējušās saūdarābu vadīto militāro operāciju par upuriem civiliedzīvotāju vidū un humānās krīzes izraisīšanu.

ANO raksturojusi situāciju Jemenā kā smagāko humāno krīzi pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!