Foto: AFP/Scanpix/LETA
Zviedrijas varasiestādes trešdien paziņoja, ka valsts mežos turpina degt 42 ugunsgrēki un situācija saglabājas nopietna, lai arī stabilizējusies.

Lai novērstu jaunu ugunsgrēku izcelšanos, Civilās aizsardzības un ārkārtas situāciju pārvalde (MSB) aicinājusi vietējās un reģionālās varasiestādes padarīt stingrākus aizliegumus kurt atklātus ugunskurus un aizliegt izmantot grilus privātmāju dārzos.

"Ugunsgrēku risks nedēļas nogalē Zviedrijā sasniegs ārkārtēju līmeni. Tāpēc jāpadara stingrāki aizliegumi attiecībā uz ugunskuriem, lai novērstu jaunus ugunsgrēkus," paziņoja MSB preses pārstāve.

Valsts vidienē turpina degt lielākie ugunsgrēki, bet ziemeļu daļā situācija zināmā mērā stabilizējusies. Kontroles līnijas gar galvenajiem ugunsgrēkiem tiek noturētas, sacīja MSB pārstāve.

Kopumā ugunsgrēki skāruši teritoriju 250 kvadrātkilometru platībā.

Zviedrija piedzīvo nepieredzētu sausumu un augstāko gaisa temperatūra pēdējā gadsimta laikā.

Zviedrija, kur šādi laika apstākļi nav ierasti, nespēj pašas spēkiem tikt galā ar plašajiem meža ugunsgrēkiem, tāpēc tai atbalstu sniegusi Itālija, Vācija, Norvēģija, Dānija, Polija un Francija.

Kopš maija sākuma Zviedrijā faktiski nav bijis lietus, izņemot nelielus nokrišņus jūnija vidū.

Neierastu karstumu pieredz arī Dānija, Norvēģija un Ziemeļsomija, un saskaņā ar meteoroloģiskajām prognozēm nav gaidāms, ka tas varētu drīzumā beigties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!