Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans otrdien nodēvējis Izraēlu par "visfašistiskāko, visrasistiskāko valsti" pasaulē sakarā ar tās parlamenta pieņemto likumu, kas Izraēlu definē kā "ebreju tautas nacionālo valsti".

"Šis solis parāda, neatstājot ne mazākās vietas šaubām, ka Izraēla ir pasaules viscioniskākā, visfašistiskākā, visrasistiskākā valsts," uzrunā valdošajai partijai pavēstīja Erdogans. "Nav atšķirības starp Hitlera apsēstību ar āriešu rasi un Izraēlas izpratni, ka šīs senās zemes ir domātas tikai ebrejiem. Hitlera gars, kas noveda pasauli lielas katastrofas, ir radis atdzimšanu dažu Izraēlas līderu vidū."

Reaģējot uz Erdogana izteikumiem, Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu pavēstīja, ka Turcija kļūst par "drūmu diktatūru".

"Erdogans slepkavo sīriešus un kurdus un ir ieslodzījis desmitiem tūkstošus savu pilsoņu. Turcija Erdogana vadībā kļūst par drūmu diktatūru, kamēr Izraēla rūpīgi saglabā vienādas tiesības visiem tās pilsoņiem," teikts Netanjahu paziņojumā.

Izraēlas parlaments pagājušajā ceturtdienā pieņēma pretrunīgi vērtēto likumu, kas Izraēlu definē kā "ebreju tautas nacionālo valsti".Likums cita starpā par vienīgo valsts valodu pasludina ebreju valodu, lai gan iepriekš arī arābu valodai Izraēlā bija oficiālās valodas statuss. Tagad arābu valodai būs vienīgi "īpašs statuss".

Likums arī nosaka, ka ebreju apmetnes okupētajās Rietumkrasta teritorijās atbilst Izraēlas "nacionālajām interesēm". Likumā teikts, ka Izraēla ir ebreju vēsturiskā dzimtene, kurā ebrejiem ir pašnoteikšanās tiesības.

Jaunais likums tiek iekļauts Izraēlas pamatlikumu kopumā, kas veido valsts faktisko konstitūciju.

"Šis ir izšķirošs brīdis Izraēlas valsts vēsturē, kas iecērt akmenī mūsu valodu, mūsu himnu un mūsu karogu," pēc balsojuma uzsvēra premjerministrs Benjamins Netanjahu.

Tikmēr opozīcijas pārstāvji nosodījuši likuma pieņemšanu. Arābu Apvienotā sarakstā līderis Aimans Uda paziņojis, ka šī likuma pieņemšana iezīmē "mūsu demokrātijas nāvi".

No vairāk nekā astoņus miljonus lielā Izraēlas pilsoņu kopskaita arābi sastāda aptuveni 17,5%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!