Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Sīrijas Ārlietu ministrija pirmdien nosodīja vairāku simtu palīdzības organizācijas "Baltās ķiveres" aktīvistu un viņu ģimenes locekļu evakuāciju no Sīrijas dienvidiem caur Izraēlas teritoriju.

"Izraēlas un tās aģentu īstenotā tā dēvēto "Balto ķiveru" izvešanas operācija atmasko šīs organizācijas noziedzīgo dabu, liecina par draudiem reģiona drošībai un stabilitātei, par ko Sīrija jau vairākkārt tika brīdinājusi," avots ministrijā norādīja ziņu aģentūrai SANA.

Kā skaidroja avots, Izraēla "melīgi postulē", ka tai nav nekāda sakara ar karu Sīrijā, bet tajā pašā laikā tā veic vairāku simtu "teroristiskās organizācijas" "Baltās ķiveres" biedru evakuāciju, rīkojoties saskaņā ar ASV, Lielbritānijas, Jordānijas, Vācijas un Kanādas valdībām.

"Šis process norāda uz teroristisko grupējumu vērienīgo atbalstu un agresijas sekmēšanu, izmantojot dažādu ieganstu fabricēšanu," sacīja avots.

Izraēlas armija naktī uz svētdienu no Sīrijas evakuējusi 800 "Balto ķiveru" dalībniekus un viņu ģimenes locekļus, nogādājot tos Jordānijā, no kurienes viņi dosies uz pastāvīgu dzīvi vairākās Rietumvalstīs.

Izraēla paziņoja, ka šādi rīkojusies pēc ASV, Kanādas un vairāku citu Rietumvalstu lūguma. Šī bija pirmā reize Sīrijas konflikta laikā, kad Izraēla atļāvusi sīriešiem bēgt caur savu teritoriju.

Organizācijas "Baltās ķiveres" dalībnieki tika "evakuēti no karadarbības zonas Sīrijas dienvidos, jo bija tieši apdraudētas viņu dzīvības", teikts Izraēlas armijas paziņojumā. Tajā piebilsts, ka Izraēla šādi rīkojusies humānu apsvērumu dēļ.

Jordānija piekrita uzņemt evakuētos "Balto ķiveru" dalībniekus pēc tam, kad saņēma Lielbritānijas, Vācijas un Kanādas apliecinājumus, ka tās trīs mēnešu laikā uzņems evakuētos, vēsta Jordānijas ziņu aģentūra "Petra".

"Balto ķiveru" vadītājs Raeds Sālihs sacīja ziņu aģentūrai AFP, ka viņa vadītās organizācijas dalībniekus bijis nepieciešams evakuēt, jo viņi bijuši iesprostoti starp uzbrūkošajiem Krievijas atbalstītajiem Sīrijas režīma spēkiem un robežu ar Izraēlas okupētajām Golānas augstienēm.

Brīvprātīgo organizācija "Sīrijas civilā aizsardzība", kas pazīstama arī ar nosaukumu "Baltās ķiveres", dibināta 2013.gadā. Tās dalībnieki izglābuši tūkstošiem cilvēku no sabombardēto ēku drupām vai vietām, kas atradās starp karojošo pušu frontēm. Kopš organizācijas dibināšanas nogalināti vairāk nekā 200 un ievainoti vairāk nekā 500 tās dalībnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!