Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidentam Donaldam Trampam nav nolūka izdarīt spiedienu uz Federālo rezervju sistēmu (FRS), paziņojis ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins.

Šonedēļ Tramps kritiski izteicās par FRS īstenoto procentlikmju palielināšanu, tādējādi pārkāpjot ierasto praksi, ka Baltais nams nekomentē centrālās bankas politiku, lai nekaitētu tās neatkarībai.

"Prezidents nekādā ziņā nemēģina iejaukties valūtu tirgos," Mnučins sestdien sacīja žurnālistiem Buenosairesā, kur viņš piedalās G20 valstu finanšu ministru un centrālo banku vadītāju sanāksmē.

"Prezidents man ir ļoti skaidri darījis zināmu, ka viņš atbalsta FRS neatkarību," uzsvēra Mnučins.

"Es gribu jums apliecināt, ka tas nebija domāts, lai izdarītu spiedienu uz FRS vai grautu FRS neatkarību," sacīja ASV finanšu ministrs.

Jau ziņots, ka ceturtdien pārraidītā intervijas telekanālam CNBC fragmentā Tramps kritizēja FRS par procentlikmju paaugstināšanu.

"Es neesmu priecīgs par to. Tomēr es ļauju viņiem darīt to, ko viņi uzskata par vislabāko," sacīja Tramps.

Piektdien ASV prezidents ierakstīja tviterī, ka "Ķīna, Eiropas Savienība un citi manipulē ar savām valūtām, lai [to kurss] būtu zemāks, (..) savukārt ASV paaugstina likmes, lai gan dolārs kļūst spēcīgāks ar katru dienu".

Tas mums "atņem lielu konkurētspējas faktoru", viņš norādīja.

Padarot monetāro politiku stingrāku, "mēs kaitējam visam, ko esam izdarījuši", piebilda ASV prezidents.

Pēc tam, kad Tramps bija paudis šādu viedokli, pasaules valūtu tirgos samazinājās ASV dolāra kurss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!