Foto: AP/Scanpix/LETA

Gazas joslā valdošā islāmistu kustība "Hamas" un Izraēla sestdienas rītā vienojās par pamieru Gazas joslā, atsaucoties uz "Hamas" preses sekretāra paziņojumu, vēsta aģentūra AFP.

Par to tika nospriests pēc tam, kad piektdien uz Gazas joslas un Izraēlas robežas palestīnieši bija nošāvuši Izraēlas karavīru, bet Izraēlas armija deva prettriecienu, nogalinot četrus palestīniešus.

Izraēla oficiāli nav apstiprinājusi vienošanās panākšanu. Pamiers stājās spēkā pusnaktī, mazinot bažas, ka nule kā pieredzētā spriedzes saasināšanās var pāraugt plašākā konfliktā.

Izraēla paziņojusi, ka tās tanks sašāvis "Hamas" novērošanas posteni sestdienas rītā uz austrumiem no Gazas pilsētas, skaidrojot, ka tā bijusi atmaksa par mēģinājumu iefiltrēties no Gazas joslas ziemeļiem.

Nav ziņu, ka šajā triecienā kāds būu ievainots. Nakts stundās Izraēla nav veikusi plašu Gazas joslas bombardēšanu, arī Izraēla no Gazas joslas nav apšaudīta.

"Hamas" preses sekretārs Favzi Barhums naktī uz sestdienu paziņoja, ka "Hamas" un Izraēla vienojušās par pamieru Gazas joslā.

Tas notika pēc tam, kad piektdien uz Gazas joslas un Izraēlas robežas palestīnieši nošāva Izraēlas karavīru, bet Izraēlas armija uz to atbildēja, nogalinot četrus palestīniešus.

"Ar Ēģiptes un ANO centieniem mēs panācām [vienošanos] atgriezties pie iepriekšējā mierīgā stāvokļa starp [Izraēlas] okupāciju un palestīniešu grupējumiem," paziņoja "Hamas" pārstāvis.

Vienošanās paredz "visu militārās eskalācijas formu apturēšanu", ziņu aģentūrai AFP sacīja "Hamas"amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma. Tas attiecas arī uz Izraēlas uzlidojumiem un "Hamas" apšaudēm ar raķetēm un mīnmetēju šāviņiem.

Palestīnieši piektdien nošāva Izraēlas karavīru uz Gazas joslas robežas, iepriekš paziņoja Izraēlas armija, izraisot bažas par jaunu konfliktu starp ebreju valsti un "Hamas".

Armija paziņoja, ka karavīru nošāvusi "teroristu vienība" pie robežas, un atbildēja uz to ar gaisa triecieniem.

Armijas paziņojumā teikts, ka nošautais bija kaujas karavīrs, bet netika minēts viņa vārds un dienesta pakāpe.

Viņš ir pirmais nogalinātais izraēlietis, kopš palestīnieši 30. martā sāka protestus Gazas joslā pie robežas ar Izraēlu.

Kopš šo protestu sākuma ir gājuši bojā vismaz 149 palestīnieši, kurus lielākoties nošāvuši Izraēlas karavīri demonstrāciju un sadursmju laikā, bet daļa gājuši bojā Izraēlas gaisa triecienos vai ar tankiem veiktās apšaudēs.

Izraēla apsūdz "Hamas", ka tā izmanto šos protestus kā ieganstu uzbrukumu veikšanai.

Piektdienas incidents notika Gazas joslas dienvidos, un Izraēlas armija atbildēja ar plašiem gaisa triecieniem, kuros nogalināti trīs "Hamas" kaujinieki. Vēlāk no Gazas joslas uz Izraēlu tika palaistas trīs raķetes.

Ceturtais palestīnietis tik nogalināts protestos līdzās robežai.

ANO pēc vairākus mēnešus pieaugušās spriedzes skubinājusi visas puses atkāpties no kara sliekšņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!