Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien apsūdzēja Eiropas Savienību un Ķīnu manipulēšanā ar savām valūtām, lai uzturētu zemu to kursu un tādējādi iegūtu priekšrocības ārējā tirdzniecībā.

Tramps arī atkārtoti kritizēja ASV centrālo banku Federālo rezervju sistēmu par procentlikmju palielināšanu. "Ķīna, Eiropas Savienība un citi manipulē ar savām valūtām, lai [to kurss] būtu zemāks, (..) savukārt ASV paaugstina likmes, lai gan dolārs kļūst spēcīgāks ar katru dienu," tviterī ierakstījis Tramps.

Tas mums "atņem lielu konkurētspējas faktoru", viņš norādījis. Padarot monetāro politiku stingrāku, "mēs kaitējam visam, ko esam izdarījuši", piebildis ASV prezidents.

Ceturtdien pārraidītā intervijas telekanālam CNBC fragmentā Tramps jau kritizēja Federālo rezervju sistēmu par procentlikmju paaugstināšanu. "Es neesmu priecīgs par to. Tomēr es ļauju viņiem darīt to, ko viņi uzskata par vislabāko," sacīja Tramps.

Līdz šim izpildvaras pārstāvji neizteicās par Federālās rezervju sistēmas politiku, jo centrālā banka ir neatkarīga.

Tāpat ASV prezidents piektdien publiskotā intervijā paziņojis, ka viņš ir gatavs noteikt muitas tarifus pilnīgi visām no Ķīnas importētajām precēm. "Esmu gatavs to darīt [visiem] 500," sacījis Tramps telekanālam CNBC, atsaucoties uz ASV no Ķīnas importēto preču gada kopējo vērtību, kas 2017. gadā bija 505,5 miljardi dolāru. "Es no nedaru politikas dēļ. es to daru, lai rīkotos pareizi attiecībā pret [mūsu] valsti," uzsvēris Tramps. "Ķīna mūs ilgu laiku ir aplaupījusi," piebildis ASV prezidents.

ASV pēdējā laikā noteikušas muitas tarifus daudzām Ķīnas precēm, bet Pekina solījusi atbildēt ar pretpasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!