Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps ir instruējis savu nacionālās drošības padomnieku Džonu Boltonu uzaicināt Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu apmeklēt Vašingtonu šī gada rudenī, ceturtdien tviterī paziņoja Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa.

"ASV presidents Helsinkos piekrita darba līmeņa dialoga turpināšanai starp abu valstu drošības padomju darbiniekiem. Prezidents Tramps lūdza @AmbJohnBolton (Džonu Boltonu) uzaicināt prezidentu Putinu uz Vašingtonu rudenī, un šīs diskusijas jau notiek," tvītoja Sandersa trīs dienas pēc Trampa un Putina tikšanās Helsinkos.

Putins jau iepriekš ir apmeklējis ASV, tostarp Teksasu un Ņujorku, un bijis Baltajā namā ASV prezidenta Džordža Buša jaunākā laikā. Tramps pirms tam ceturtdien tviterī ierakstīja, ka viņš gaida otru tikšanos ar Putinu, "lai mēs varētu sākt īstenot dažas no daudzajām lietām, kas tika apspriestas" Helsinkos.

Viņš rakstīja, ka samitā apspriestās lietas ir "terorisma apturēšana, drošība Izraēlai, kodolieroču izplatīšana, kiberuzbrukumi, tirdzniecība, Ukraina, miers Tuvajos Austrumos, Ziemeļkoreja, un citas". Tramps ir asi kritizēts par savu sniegumu pirmdienas samitā ar Putinu, sevišķi par viņa šķietamo piekrišanu Putina teiktajam, ka Maskava nav iejaukusies ASV prezidenta vēlēšanās 2016.gadā.

Tramps aizstāvoties ceturtdien paziņoja, ka "Samits ar Krieviju bija liels panākums, izņemot īsto tautas ienaidnieku – Viltus ziņu medijus". Par plānoto uzaicinājumu Putinam tika ziņots neilgi pēc tam, kad Tramps noraidīja Putina priekšlikumu atļaut, lai Krievijas amatpersonas nopratinātu bijušo ASV vēstnieku Krievijā un citus ASV pilsoņus.

Putins bija minējis, ka varētu atļaut, lai ASV tieslietu amatpersonas ierodas Krievijā un nopratina 12 izlūkošanas amatpersonas, kas tiek apsūdzētas par ASV Demokrātu partijas datoru uzlaušanu, bet apmaiņā tiktu sagaidīts, ka Krievija varētu nopratināt bijušo ASV vēstnieku Krievijā Maiklu Makfolu un citus.

ASV Nacionālās izlūkošanas direktors Dens Koutss paziņoja, ka viņam nav bijis zināms par Putina uzaicināšanu uz Balto namu. "Man par to nebija zināms," Koutss sacīja Aspenas Drošības forumā, kad viņam tika nodota informācija par Baltā nama tvītā rakstīto. "Tas būs kaut kas īpašs," viņš piebilda.

Koutss arī sacīja, ka viņam nav zināms, kāds bijis Trampa un Putina privātās sarunas Helsinkos saturs. "Tā ir prezidenta prerogatīva. Ja viņš man būtu jautājis, kā to rīkot, es būtu ierosinājis citu veidu," teica Koutss, runājot par šo privāto sarunu. Koutss sacīja, ka "vienmēr ir risks", ka Putins ir ierakstījis šo sarunu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!