Foto: EPA/LETA

Indijas valdība ir devusi rīkojumu nekavējoties inspicēt visus bērnu aprūpes namus, kurus pārzina Mātes Terēzes dibināts reliģiskais ordenis, pēc kādas mūķenes aizturēšanas saistībā ar nelegālu adopciju.

Nelegāla adopcija ir liels rūpals Indijā, kur katru gadu tiek ziņots par vairāk nekā 100 000 bērnu pazušanu. Daudzus bērnus atdod viņu bezcerīgi nabadzīgie vecāki, bet citi tiek nolaupīti slimnīcās un dzelzceļa stacijās.

Policija šomēnes aizturēja minēto mūķeni un kādu darbinieci vienā no Žēlsirdības misionāru ordeņa namiem Džharkhandas štata galvaspilsētā Ranči valsts austrumos. Tas notika pēc apgalvojumiem, ka vismaz pieci zīdaiņi ir pārdoti par, iespējams, tūkstošiem ASV dolāru.

Skandāls nāca gaismā, kad vietējās bērnu labklājības iestādes informēja policiju par pazudušu jaundzimušo no šī nama, kas aprūpē neprecētas grūtnieces un grūtībās nonākušas mātes.

Indijas sieviešu un bērnu attīstības ministre Maneka Gandija pirmdienas vakarā paziņoja, ka visu štatu valdībām ir pieprasīts "nekavējoties inspicēt Žēlsirdības misionāru [ordeņa] pārzinātos bērnu aprūpes namus visā valstī".

Ministre arī sacīja, ka nākamā mēneša laikā visas bērnu aprūpes institūcijas ir jāreģistrē un jāpiesaista centrālajai adopcijas pārvaldei.

Ordeņa ģenerālpriekšniece māsa Prema pauda nožēlu par notikušo incidentu un sacīja, ka aizturētās mūķenes darbības nav saistītas ar reliģisko organizāciju.

"Mēs pilnīgi sadarbojamies ar izmeklēšanām un esam atvērtas jebkādai brīvai, godīgai un taisnīgai izmeklēšanai," sacīja ordeņa vadītāja.

Indijas Augstākā tiesa decembrī pieņēma lēmumu, ka ir jāreģistrē visas bērnu aprūpes institūcijas, kā arī jāietver bāreņu nami centrālā adopcijas sistēmā. Kopš šī lēmuma pieņemšanas apmēram 2300 bērnu aprūpes institūcijas ir piesaistītas Centrālajai adopcijas resursu pārvaldei un to paredzēts izdarīt ar vēl apmēram 4000 šādām institūcijām.

Pēc adopcijas skandāla Žēlsirdības misionāru ordenis paziņoja, ka rūpīgi izskatīs Džharkhandas lietu un nodrošinās, lai šāds incidents neatkārtotos.

Māte Terēze, kas 1997. gadā nomira 87 gadu vecumā un 2016. gadā tika kanonizēta kā Romas katoļu baznīcas svētā, nodibināja šo ordeni 1950. gadā. Ordeņa galvenā mītne ir Indijas austrumu pilsētā Kolkatā, bet tas pārzina vairākas institūcijas visā Indijā.

Žēlsirdības misionāru ordenis agrāk bija piedalījies legālas adopcijas pakalpojumu sniegšanā Indijā, bet 2015. gadā paziņoja par savu adopcijas centru slēgšanu, atsaucoties uz jauniem noteikumiem, kas atvieglo bērnu adopciju neprecētiem un šķirtiem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!