Foto: EPA/Scanpix/LETA

Izraēlas pārmetumi, ka Eiropas Savienība (ES) atbalsta ar terorismu saistītas organizācijas, ir "nepamatoti un nepieņemami", vēstulē Izraēlas stratēģisko lietu ministram Giladam Erdanam norādījusi ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni.

Ar 5. jūliju datēto vēstuli ziņu aģentūrai DPA nodeva Erdana preses sekretāre. Mogerīni birojs atteicās komentēt saraksti, bet atkārtoja galvenās nostājas, kas paustas vēstulē. Kā teikts Erdana maijā sagatavotajā ziņojumā Mogerīni, no ES finansējuma vairāk nekā pieci miljoni eiro piešķirti 13 organizācijām, kurām ir saites ar teroristu organizācijām, vai arī tās atbalsta Izraēlas boikotu.

Mogerīni skaidroja, ka "nenoteiktas un nepamatotas apsūdzības" vienīgi "sekmē dezinformācijas kampaņas".

Izsakoties par Izraēlas boikotu, Mogerīni norādīja, ka ES finanses netiek izmantotas šim mērķim, tomēr viņa atzina, ka dažas no nevalstiskajām organizācijām varētu būt saistītas ar starptautisko Izraēlas boikota kampaņu "Boycott, Divestment and Sanctions" (BDS; "Boikots, investīciju atsaukšana un sankcijas").

"Tikai tas, ka organizācija vai indivīds ir saistīti BDS kustībām, nenozīmē, ka šī organizācija ir iesaistīta kūdīšanā uz nelegālu soļu veikšanu, nedz ka tā būtu padarījusi sevi par nepiemērotu ES finansējuma saņemšanai," skaidroja Mogerīni. BDS palestīniešu cilvēktiesību vārdā iestājas par visa, kā norāda kustība, Izraēlas īstenotā "apspiešanas režīma" ekonomisko un kultūras boikotu.

Izraēla apgalvo, ka šī kustība esot antisemītiska un vēlas panākt, ka ar palestīniešu bēgļu atgriešanos viņu dzimtajās zemēs pienāk gals valstij, kurā ebreji ir vairākums. Erdans sociālajā tīklā "Facebook" otrdien Mogerīni vēstuli raksturoja kā "smieklīgu taisnošanos". ES finansējums, kas ir atvēlēts citiem mērķiem, galu galā tiek Izraēlas boikota sekmēšanai, pārliecināts ir ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!