Foto: AFP/Scanpix/LETA

Totalitārās Ziemeļkorejas vadonis Kims Čenuns veltījis neparasti skarbu kritiku amatpersonām par ekonomisko projektu realizēšanas termiņu kavēšanu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kims, kurš parasti savos inspekcijas braucienos slavē valsts sasniegumus, tagad paudis satraukumu par amatpersonu neizdarību.

Apmeklējot spēkstaciju, Kims bijis "satraukts un viņam trūcis vārdu", konstatējot, ka objekts ir pabeigts tikai par 70%, ziņots Ziemeļkorejas oficiālajos medijos, tostarp arī angļu valodā.

Kims Ministru kabineta vadošajām amatpersonām pārmetis projekta atstāšanu provinces ziņā un nelikšanos par to ne zinis. Tāpat vadonis kritizējis apstākļus termālo avotu kūrortā, raksturojot vannas kā "sliktākas par zivju tvertnēm".

Valsts galvenajā avīzē "Rodong Sinmun" Kima kritikai un stāstam par vizītēm veltītas deviņas pilnas lapaspuses.

Phenjana jau ilgstoši ekonomiskā progresa panākšanu ir postulējusi kā otro svarīgāko uzdevumu pēc kodolieroču izstrādes.

Jau pats fakts, ka "Rodong Sinmon" publicē kritiku par valsts attīstību, ir neparasts. Parasti šādas lietas totalitārajā valstī, kas pilnībā kontrolē medijus un izmanto tos propagandas vajadzībām, netiek apspriestas masu saziņas līdzekļos, kuros nabadzīgā Ziemeļkoreja tiek attēlota kā veiksmīga un pārtikusi valsts.

Kā pieļauj analītiķis Fjodors Tertickis, samazinoties ārpolitiskajai spriedzei Korejas pussalā, Kims novērsis uzmanību no diplomātijas un pievērsies ekonomikai, raksta BBC.

Medijs skaidro, ka tā varētu būt arī Kima vēlme pasniegt sevi kā reformatoru gan savā valstī, gan uz āru. Pārņemot varu 2011. gadā, Kims solīja uzlabot dzīves līmeni un ieviest ekonomiskās reformas, kā arī padarīt Ziemeļkoreju par kodolvalsti.

Tagad, kad kodolprogrammu viņš ir atzinis par noslēgtu, vadonis mēģina parādīt, ka dara labu arī ekonomikai. Visa vaina par nepabeigtajiem projektiem tiek novelta uz vietējām partijas amatpersonām.

Ziemeļkoreja arī varētu mēģināt novērst uzmanību un aizdomas no kodolatbruņošanās, par kuras reālu norisi nav daudz liecību. Phenjana apņēmās atteikties no savas kodolprogrammas pēc Kima tikšanās ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, kurš paziņojis, ka tas ir palīdzējis novērst kodolkatastrofu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!