Foto: AFP/Scanpix/LETA
No aktīva vulkāna izmesta "lavas bumba" trāpījusi tūristi kuģītim Havaju salās, kā rezultātā 23 cilvēki guvuši ievainojumus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vulkāna eksplozijas mestie akmeņi un lava izsitusi kuģīša jumtā caurumu un trāpījusi cilvēkiem. Vienam no cietušajiem lauzta kāja, bet pārējie guvuši apdegumus.

Kuģītis veda tūristus vērot ūdenī plūstošo lavu no Kīlauea vulkāna, kas aktivizējās maijā. Brauciens šajā tūrē maksāja 250 dolārus no cilvēka. Kad notika eksplozija, kuģītim vairs nebija laika pamest bīstamo zonu.

Daži pasažieri apgalvoja, ka kuģītis atradies ārpus krasta apsardzes noteiktās drošības zonas. Noteikumi aizliedz pietuvoties lavas straumes ieplūšanas jūrā vietai tuvāk par 300 metriem. Taču pieredzējušiem kuģīšu kapteiņiem var būt piešķirta īpaša atļauja piebraukt tuvāk, pastāstīja krasta apsardzes pārstāvis.

Amatpersonas brīdina, ka, izkausētajam akmenim ieplūstot ūdenī, rodas indīgi tvaiki, kas veido bīstamus mākoņus ar sālsskābi un stikla daļiņām.

Kīlauea ir viens no pasaules aktīvākajiem vulkāniem, kura izvirdumi ir iznīcinājuši simtiem māju. Taču līdz šim bijis tikai viens nopietns savainošanās gadījums, kad lidojošs akmens trāpīja kājā kādam uz balkona sēdošam vīrietim, norāda BBC.

No vulkāna izplūstošā lava jūrā ir izveidojusi mazu saliņu, pagājušajā nedēļā paziņoja zinātnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!