Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss sestdien kritizējis ASV prezidentu Donaldu Trampu un aicinājis izrādīt lielāku respektu pret starptautisko kārtību.

Komentējot Trampa prasību NATO samitā Briselē, lai NATO valstis palielina aizsardzības izdevumus līdz 4% no iekšzemes kopprodukta, Māss ziņu aģentūrai DPA sacīja, ka šādas prasības nevairos drošību pasaulē. "Šādai prasībai nav nekāda sakara ar nopietnu drošības politiku," sacīja Māss. "Šādu prasību vietā mums steidzami jāizrāda lielāks respekts pret noteikumiem un starptautisko kārtību."

Tomēr ministrs atbalstīja plānoto Vācijas aizsardzības budžeta palielināšanu. "Mēs zinām, ka miers un drošība nenāk par velti," norādīja Māss. Ja Vašingtona kā partnere kļūs mazāk prognozējama, Eiropai būs vairāk jāiegulda savā drošībā un aprīkojumā, sacīja Māss.

Tramps pirms šonedēļ notikušā NATO samita pārmeta Vācijai, ka tā neatvēl pietiekami lielus līdzekļus aizsardzībai, un paziņoja, ka gāzes importa dēļ Vācija kļuvusi par Krievijas gūstekni. Samitā ASV prezidents pieprasīja, lai citas NATO valstis palielina savus aizsardzības izdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!