Foto: LETA

Vairāk nekā 190 ANO dalībvalstis piektdien atbalstīja globālu paktu par migrāciju, lai gan sarunas par to boikotēja ASV un iebildumus izteica arī Ungārija.

ASV decembrī paziņoja, ka izstājas no sarunām par šo paktu, jo tajā daudzi nosacījumi "ir neatbilstīgi ASV imigrācijas un bēgļu politikai un Trampa administrācijas imigrācijas principiem". Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto piektdien paziņoja diplomātiem ANO, ka viņa valdība nepiekrīt šī pakta svarīgākajiem punktiem un trešdien apspriedīs "iespēju norobežoties" no tā.

Ministrs pauda bažas par to, ka šis nesaistošais pakts var novest pie stingrākiem pasākumiem, kas piespiestu valstis atvērt savas robežas migrantiem, un Ungārija to uzskata par draudiem valsts stabilitātei. "Mēs nedomājam, ka jebkuram ir tiesības izvēlēties valsti, kur tam labpatiktu ierasties kā galamērķa valstī, lai tādēļ pārkāptu vairāku valstu robežas," teica Sijārto.

Globālais pakts par drošu, kārtīgu un regulāru migrāciju tiks oficiāli pieņemts decembrī ministru sanāksmē Marokas pilsētā Marakešā. Tas ir juridiski nesaistošs dokuments. Paktā ir izklāstīti 23 mērķi, lai padarītu pieejamu legālu migrāciju un labāk pārvaldītu migrantu pieplūdumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!