Foto: EPA/Scanpix/LETA

Svētā Fermina festivāla šī gada pēdējā vēršu skrējienā ievainoti seši cilvēki, sestdien paziņojušas Spānijas amatpersonas.

Vairums guva nobrāzumus, paklūpot skrējiena laikā, bet vienu vīrieti vērsis ar ragu aizķēra aiz kaklauta un vairākus metrus vilka līdzi pa zemi. Sestdienas vēršu skrējies bija ātrākais šogad. Tas ilga divas minūtes un 12 sekundes. Svētā Fermina festivāla vēršu skrējienos šogad kopumā traumas guvuši 28 cilvēki, no kuriem divus vērši sadūra.

Vēršu skrējieni Pamplonā notiek kopš 1911. gada. Katru rītu pulksten astoņos seši cīņu vērši tiek izlaisti brīvībā senās pilsētas centra ielās, pa kurām skrien uz arēnu. Drosminieki skrien līdzās vēršiem, apbruņojušies ar sarullētām avīzēm, tomēr daudzi dalībnieki pārkāpj noteikumus un pieskaras dzīvniekiem ar rokām.

Tiek uzskatīts, ka vēršu skrējieni aizsākušies XVI gadsimtā. Pasākums kļuva slavens, pateicoties Ernesta Hemingveja 1926. gada romānam "Un saule lec", un tagad uz pilsētu, kurā dzīvo ap 200 000 cilvēku, ik gadu dodas simtiem tūkstošu apmeklētāju no visas pasaules. Turklāt vēl vairāki miljoni cilvēku pie televīzijas ekrāniem ik gadu vēro atklāšanas ceremoniju un ikrīta vēršu skrējienus.

Kopš 1911. gada vēršu skrējienu laikā dzīvību zaudējuši 15 cilvēki. Pēdējais letālais gadījums bija 2009. gadā, kad vērsis sabadīja kādu 27 gadus vecu spāni kaklā, sirdī un plaušās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!