Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Krievijā ieslodzītā ukraiņu režisora Oļeha Sencova māte lūgusi Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu atbrīvot viņas dēlu, kurš jau 60 dienas ievēro badastreiku.

Ludmila Sencova vēstulē Putinam lūgusi viņu izrādīt žēlsirdību un apžēlot Oļehu, "neiznīcināt viņa dzīvi un viņa tuvinieku dzīves". "Mēs gaidām viņu mājās," norādījusi Ludmila Sencova, kuras vēstule Krievija prezidentam publiskota piektdien, kad Oļeham aprit 42 gadi.

"Viņš jau ir pavadījis ieslodzījumā četrus gadus. Viņa bērni gaida viņu. Viņa jaunākais dēls cieš no autisma. Viņi jūtas slikti bez viņa. Viņi nekad nebūs laimīgi bez sava tēva," teikts vēstulē.

Sencovs tika aizturēts 2014. gada 11. maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par "teroraktu plānošanu", un 2015. gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā. Tiesa atzina, ka Sencovs esot vainīgs mēģinājumos sarīkot teroraktus Krievijas okupētajā Krimas pussalā. Pats Sencovs jebkādu savu vainu noliedzis.

Otram šajā lietā notiesātajam ukraiņu aktīvistam Oleksandram Koļčenko tiesa piesprieda desmit gadu cietumsodu. Kaut arī nedz Sencovs, nedz Koļčenko nav lūguši piešķirti viņiem Krievijas pilsonību, viņi tika tiesāti kā Krievijas pilsoņi.

Sencovs sākotnēji tika turēts kolonijā Sibīrijā, bet 2017. gada oktobrī tika pārvests uz Arktikas koloniju Jamalas Ņencu autonomajā apvidū. 14. maijā viņš pieteica badastreiku, pieprasot, lai Krievija atbrīvo visus ukraiņu politieslodzītos. Sencova izraudzītais laiks badastreikam sakrīt ar Pasaules kausa izcīņu futbolā, kas notiek Krievijā. Laika izvēle ir apzināta, lai piesaistītu plašāku sabiedrības un mediju uzmanību.

Rietumu valdības un sabiedrībā zināmi cilvēki ir vairākkārt aicinājuši Krieviju atbrīvot Sencovu. Krievu režisors Aleksandrs Sokurovs aicināja pāvestu iejaukties šajā lietā, taču Maskava nav izrādījusi lielu entuziasmu atbrīvot Sencovu.

Kremlis ir norādījis, ka Sencovam vispirms būtu jālūdz Putinam apžēlošana, lai šis lūgums vispār tiktu izskatīts, bet režisors atteicies to darīt.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja, ka Ukrainas valdība turpinās izdarīt spiedienu uz Krievijas varasiestādēm, lai atbrīvotu Sencovu un desmitiem citu ukraiņu, kas politisku iemeslu dēļ ieslodzīti Krievijā.

Sencova radinieki stāsta, ka režisors badastreika laikā zaudējis 15 kilogramus no sava svara. Viņš dzer tikai ūdeni un viņa organismā nepieciešamās vielas ievada ar sistēmu. Vidēji cilvēks var izdzīvot bez ēdiena aptuveni astoņas nedēļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!