Foto: Reuters/Scanpix/LETA

NATO izteikusi formālu aicinājumu Maķedonijai uzsākt sarunas par iestāšanos aliansē, raksta aģentūra "Reuters".

12. jūnijā Grieķija un Maķedonija panāca vienošanos, kas ļāva atrisināt gadiem ilgušās nesaskaņas saistībā ar bijušās Dienvidslāvijas republikas vārdu. Vienošanās paredz, ka Maķedonijas jaunais nosaukums būs Ziemeļmaķedonija. Tagad, kad abas puses ir panākušas vēsturisko vienošanos, Maķedonija ir saņēmusi aicinājumu uzsākt pievienošanās sarunas.

Valsts nosaukuma maiņa vispirms referendumā būs jāatbalsta arī Maķedonijas iedzīvotājiem. Maķedonijas premjerministrs Zorans Zajevs ir izteicies, ka aicinājums pievienoties aliansei pārliecinās valsts iedzīvotājus atbalstīt valsts nosaukuma maiņu gaidāmajā referendumā.

NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs norādīja, ka Maķedonijai šī ir vienreizēja izdevība. Tāpat Stoltenbergs izteicās, ka referenduma rezultāts būs tas, kas noteiks to, vai Maķedonija varēs pievienoties aliansei vai nē. Viņš paziņoja, ka, atbalstot vienošanos par nosaukuma maiņu, Maķedonija varēs kļūt par NATO dalībvalsti. Savukārt dalībvalsts statuss nebūs pieejams,ja referendumā iedzīvotāji neatbalstīs nosaukuma maiņu, vēsta aģentūra "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!