Foto: EPA/Scanpix/LETA

Indijas Augstākā tiesa nākusi klajā ar valdības kritiku par tās nespēju pasargāt Tadžmahalu no piesārņojuma radītajām izmaiņām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tiesa norāda, ka gan štata, gan valsts līmenī valdība ir izrādījusi "letarģiju", centienos novērst slavenā vēstures pieminekļa stāvokļa pasliktināšanos.

Tiesas komentārs izskan, atbildot uz petīciju, kurā paustas bažas par piesārņojuma ietekmi uz 17. gadsimta pieminekli.

Jau maijā tiesa deva rīkojumu valdībai meklēt ārvalstu palīdzību, lai novērstu tūristu iecienītā objekta krāsas izmaiņas.

Slavenās 17. gadsimta kapenes, kas celtas no baltā marmora un citiem materiāliem, ir kļuvušas dzeltenas un lēnām kļūst brūnas un zaļas, norādīja tiesa.

Starp iemesliem, kas izraisa pieminekļa krāsas izmaiņas, tiek minēts piesārņojums, celtniecības darbi un kukaiņu izkārnījumi. Kukaiņus lielā daudzumā piesaista blakus esošajā upē iepludinātie kanalizācijas notekūdeņi.

Tiesa procesa laikā izvērtēja vides aktīvistu iesniegtas Tadžmahala fotogrāfijas. Spriedums liek valdībai meklēt risinājumu problēmas atrisināšanai Indijā un ārzemēs.

Valdība iepriekš jau ir slēgusi tūkstošiem rūpnīcu Tadžmahala apkārtnē, taču marmors tik un tā turpina zaudēt savu spozmi.

Tadžmahals ir viens no slavenākajiem pasaules tūrisma objektiem, kas ik dienas piesaista ap 70 tūkstošiem apmeklētāju.

Tadžmahala sienu nosmērēšanās nav jauna problēma. Pēdējās divās desmitgadēs pils baltais marmors vairākas reizes noklāts ar māliem, kas absorbē netīrumus. Pēc tam māli kopā ar piesārņojumu tiek noskaloti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!