Foto: EPA/Scanpix/LETA
Rumānijas prezidents Klauss Johannis, izpildot Konstitucionālās tiesas lēmumu, pirmdien parakstījis rīkojumu par valsts galvenās pretkoruocijas prokurores atbrīvošanu no amata, vēsta "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Konstitucionālā tiesa pirms tam lēma, ka Nacionālās Pretkorupcijas direkcijas galvenā prokurore Laura Kodruta Kovesi (attēlā) ir jāatbrīvo no amata nekompetences dēļ.

"Valstī, kas ciena likuma varu, ir jāievēro Konstitucionālās tiesas lēmumu. Prezidents izdeva rīkojumu par galvenās prokurores atcelšanu no amata," paziņoja prezidenta pārstāve Madalina Dobrovolšči.

Rumānija ir viena no korumpētākajām Eiropas Savienības (ES) valstīm, taču Kovesi vadībā Rumānijā strauji auga par korupcijas noziegumiem notiesāto skaits.

Februārī tieslietu ministrs Tudorels Toaders apsūdzēja Kovesi savu pilnvaru pārsniegšanā un rīkoja atcelt viņu no amata. Taču prezidents Klauss Johannis atteicās izpildīt rīkojumu, norādot, ka tas nav pamatots.

Valdība tad vērsās Konstitucionālajā tiesā. Rumānijas valdošā Sociāldemokrātiskā partija (PSD) draudēja sākt impīčmenta procedūru pret prezidentu, ja viņš nepildīs tiesas lēmumu un neatlaidīs prokurori.

Mēģinājumus atlaist Kovesi kritizēja Rumānijas opozīcija. Eiropas Komisija un Eiropas Padome. Ziemā tūkstošiem rumāņu protestos iestājās par Kovesi.

4. jūlijā Rumānijas parlaments pieņēma pretrunīgi vērtētu likumprojektu, kas, kā apgalvo kritiķi, graus pretkorupcijas likumus un pasargās korumpētas amatpersonas, atsaucoties uz aģentūru LETA, jau ziņoja "Delfi".

Prezidents un opozīcija uzskata, ka PSD līderis Livijo Dragnja vēlas ar šī likumprojekta palīdzību izvairīties no trīsarpus gadu cietumsoda izciešanas, kas viņam piespriests par korupciju.

Johanniss, kas pēc etniskās izcelsmes ir vācietis, uzvarēja prezidenta vēlēšanās 2014. gadā, solot cīnīties pret korupciju.

Pagājušajā mēnesī viņš paziņoja, ka nākamajās prezidenta vēlēšanās, kas paredzētas 2019. gadā, viņš kandidēs uz pārvēlēšanu amatā.

Kopš stāšanās amatā Johanniss nonācis domstarpībās ar PSD vairākos jautājumos.

Viņš nosodījis sociāldemokrātus par mēģinājumiem vājināt cīņu pret korupciju, jaukšanos tiesu sistēmā un sliktu budžeta politiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!