Atsākoties alā Taizemē iesprostoto zēnu un viņu futbola trenera glābšanas operācijai, no applūdušās alas dzīlēm izvesti visi 12 pusaudži un viņu futbola treneris, vēsta raidsabiedrība BBC.

Virszemē izvestie zēni tiek nodoti mediķu aprūpē. Pirms tam svētdien un pirmdien no alas izvesti astoņi zēni. Arī iepriekšējās dienās izglābtie atkopjas slimnīcā. Domājams, ka zēniem slimnīcā būs jāpavada septiņas dienas novājinātās imūnsistēmas dēļ.

Taizemes premjerministrs pirms tam otrdien apstiprināja medijos izskanējušās ziņas, ka zēniem pirms izvešanas no alas doti medikamenti, lai novērstu iespējamo panikas sākšanos šaurajās ejās.

Taizemes sabiedriskā televīzija pārraidījusi sižetu, kurā redzami līksmojoši un dziedoši brivprātīgie, kas piedalījās darbos, lai palīdzētu glābšanas operācijai.


12 zēni un viņu 25 gadus vecais futbola treneris pazuda 23. jūnijā, kad devās ekskursijā uz alu pie Mēsāī pilsētas valsts ziemeļos. Tajā brīdī ala bija sausa, taču pēkšņi sākušās lietusgāzes appludināja pazemes ejas.

Jaunos futbolistus gaisa kabatā četrus kilometrus no alas ieejas 2. jūlijā atrada divi glābšanas darbos iesaistīti britu ūdenslīdēji. Iesprostotajiem tika piegādāta pārtika un sniegta medicīniskā palīdzība, taču viņu izvešana ārpusē ir ļoti sarežģīta un bīstama operācija.

Glābšanu sarežģītību nosaka fakts, ka no alas var izkļūt tikai ar ūdenslīdēju ekipējumu, kas nozīmē milzīgu risku nepieredzējušiem nirējiem. Turklāt ūdens ir praktiski necaurredzams, bet vietām ala ir tik šaura, ka ūdenslīdējiem ir jānovelk skābekļa baloni.

Ceļš no alas ieejas līdz telpai ar iesprostotajiem cilvēkiem un atpakaļ prasa 11 stundas. Pasākuma bīstamību uzsver ziņas, ka piektdien alā gājis bojā viens no glābējiem.

Pēc vairāku dienu plānošanas, sagatavošanās darbiem un izmēģinājumiem, varasiestādes pagājušās nedēļas nogalē pieņēma lēmumu glābšanu sākt nekavējoties, nevis turpināt gaidīt uz ūdens līmeņa pazemināšanos, jo prognozētās lietusgāzes un sarūkošās skābekļa rezerves alā situāciju padara bīstamu.

Sarežģītajā operācijā piedalās 90 ūdenslīdēji. Katru zēnu, kuri sarežģītajā ceļā dodas ar elpošanas maskām, pavada divi nirēji, viens no kuriem pārvieto arī glābjamā skābekļa balonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!