Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas ārlietu ministrs, "Brexit" kampaņas seja Boriss Džonsons pirmdien, 9. jūlijā, atkāpies no amata, teikts valdības paziņojumā.

Pirmdienas vakarā paziņots, ka Džonsona vietā apstiprināts Džeremijs Hants, kas līdz šim bijis Apvienotās Karalistes veselības ministrs. Hanta iepriekšējā amatā stājies līdzšinējais kultūras ministrs Mets Henkoks.

Savukārt Lielbritānijas kultūras ministra amatu turpmāk ieņems Džeremijs Raits, kas iepriekš pildīja Lielbritānijas valdības augstākā tieslietu padomnieka pienākumus.

Džonsons demisionējis tikai dažas dienas pēc tam, kad Terēzas Mejas valdība vienojās par vēlamajām attiecībām ar Eiropas Savienību (ES) pēc Lielbritānijas izstāšanās no bloka. Džonsons uzskata, ka vienošanās neatbilst "Brexit" atbalstītāju paustajai pozīcijai.

Vēstīts, ka svētdienas, 8 jūlija, vakarā no amata atkāpās arī "Brexit" lietu ministrs Deivids Deiviss, jo arī nepiekrīt valdības apstiprinātajai Londonas nostājai izstāšanās sarunās ar ES. Deiviss ir sestais Mejas kabineta loceklis, kas pamet valdību kopš pērnā gada parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām.

Lai gan jau pieņemtais "Brexit" likums nosaka, ka Apvienotā Karaliste ES pametīs 2019. gada 29. martā, aizvien nav skaidrības par abu pušu attiecībām pēc vēsturiskās šķiršanās.

Kā pēc vairāk nekā 12 stundu garas valdības sēdes 7. jūlijā skaidroja Meja, ministri vienojušies par plānu, kas paredz kopā ar ES radīt jaunu brīvās tirdzniecības zonu lauksaimniecības un rūpniecības nozarēm. Tāpat Meja iecerējusi ar Briseli panākt vienošanos par kopīgu muitas teritoriju.

Džonsons 2016. gada kampaņas laikā izcēlās ar radikāliem paziņojumiem un aktīvi aicināja valsts iedzīvotājus balsot par izstāšanos. Vienā no intervijām viņš Eiropas Savienību salīdzināja ar Hitleru.

Pēc referenduma Džonsons paziņoja, ka nekandidēs uz Konservatīvo partijas līdera un līdz ar to arī uz premjerministra amatu. Neilgi pēc minētā Džonsona paziņojuma viņš saņēma asu kritiku no starptautiskajiem medijiem un politiķiem Eiropā, kuri viņam pārmeta, ka pēc "Brexit" kampaņas negaidītajiem panākumiem viņš nav gatavs uzņemties politisko atbildību par notikušo.

2016. gada 23. jūnijā Lielbritānijā notikušajā referendumā 52% tā dalībnieku nobalsoja par izstāšanos no ES. Pēc tam premjerministrs un Konservatīvās partijas līderis Deivids Kamerons paziņoja, ka atkāpsies no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!