Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Apvienotās Karalistes "Brexit" ministrs Deivids Deiviss 8. jūlija vakarā atkāpies no amata, jo nepiekrīt valdības apstiprinātajai Londonas nostājai izstāšanās sarunās ar Eiropas Savienību (ES).

"Pašreizējā politikas tendence un taktika" padara arvien mazticamāku iespēju, ka Lielbritānija izstāsies no ES muitas ūnijas un vienotā tirgus, premjerministrei Terēzai Mejai adresētajā demisijas rakstā norādījis Deiviss.

Kā atzinis Deiviss, viņš neesot pārliecināts, ka pašreizējā Londonas nostāja nenovedīs tikai pie tālākām prasībām no Briseles puses un tālākas Lielbritānijas piekāpšanās.

Komentējot ministra atkāpšanos, Meja paziņojusi, ka nepiekrīt viņa izteiktajam piektdien kabinetā saskaņotās politikas vērtējumam.

"Man ļoti žēl, ka jūs esat izlēmis pamest valdību, kad mēs jau esam panākuši tik lielu progresu, lai nodrošinātu raitu un veiksmīgu "Brexitu", un kad mums atlikuši tikai astoņi mēneši līdz likumā noteiktajam datumam, kurā Apvienotā Karaliste atstās Eiropas Savienību," savā atbildes vēstulē norādījusi Meja.

Savus amatus izlēmuši atstāt arī divi Deivisa vietnieki.

Deivisa atkāpšanās ir smags trieciens Mejai, kura jau tā sastopas ar stingrās līnijas piekritēju pretestību gan kabinetā, gan pašas pārstāvētajā Konservatīvajā partijā. Viņas nostāju izstāšanās sarunās asi kritizē arī labēji noskaņotā prese.

Ja valdību atstās vēl kāds ministrs, tas nostiprinās "Brexit" stingrās līnijas piekritēju pozīcijas un var novest pie pašas Mejas krišanas.

Deiviss ir jau sestais kabineta loceklis, kas aiziet no Mejas valdības kopš pagājušā gada maijā notikušajām parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām, kurās torija zaudēja parlamentā absolūto vairākumu un nonāca atkarībā no Ziemeļīrijas Demokrātiskās unionistu partijas (DUP) parlamentārā atbalsta.

Deviss demisionējis tikai divas dienas pēc tam, kad Mejas valdība vienojās par vēlamajām attiecībām ar ES pēc Lielbritānijas izstāšanās no bloka.

Plāns, par kuru tika panākta vienošanās 12 stundas ilgajā sēdē, kas piektdien, 6. jūlijā, notika Mejas ārpilsētas rezidencē, paredz izveidot starp Lielbritāniju un ES brīvās tirdzniecības zonu.

Taču šī iecere neapmierina "Brexit" stingrās līnijas piekritējus, un arī Deiviss iestājas par konsekventu saišu saraušanu ar ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!