Foto: AFP/Scanpix
Brazīlijā svētdien tiesnesis atcēlis cita tiesneša vairākas stundas iepriekš pieņemto lēmumu, ka par korupciju notiesātais bijušais valsts prezidents Luiss Ignasiu Lula da Silva jāatbrīvo no ieslodzījuma.

Lēmumu par 72 gadus vecā Lulas atbrīvošanu pieņēma reģionālās tiesas tiesnesis Portualegri pilsētā, apmierinot lūgumu, kuru piektdien iesniedza divi parlamenta deputāti no Lulas pārstāvētās Strādnieku partijas.

Tomēr federālais tiesnesis Seržiu Moro, kurš notiesāja Lulu, paziņoja, ka tiesnesim Portualegri nav bijis pilnvaru pieņemt lēmumu par Lulas atbrīvošanu, un cits reģionālais tiesnesis atcēla šo lēmumu.

Pērn Lula tika notiesāts par grezna dzīvokļa pieņemšanu no būvniecības uzņēmuma OAS, kurš centās iegūt celtniecības līgumus ar valsts kontrolēto naftas kompāniju "Petrobras".

Zemākas instances tiesa janvārī noraidīja viņa apelāciju un palielināja viņam piespriesto cietumsodu no deviņarpus līdz 12 gadiem.

Daudziem par pārsteigumu, Lula joprojām bauda lielu popularitāti, un aptaujas liecina, ka viņš oktobrī varētu uzvarēt prezidenta vēlēšanās, ievērojami apsteidzot visus savus iespējamos sāncenšus.

Brazīlijas likumi aizliedz kandidēt uz publiskiem amatiem krimināli sodītām personām, taču arī šo normu Lula varētu apstrīdēt tiesā, uzsākot vēl vienu ilgstošu prāvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!