Foto: AFP/Scanpix/LETA

Uzlabojušies apstākļi Taizemes ziemeļos pazemē iesprostoto 12 zēnu un viņu futbola trenera izglābšanai, paziņojis gubernators, kurš atbildīgs par glābšanas darbiem.

Zēni un viņu treneris ir iesprostoti pazemē kopš 23. jūnija, kad devās ekskursijā uz alu pie Mēsāi. Tobrīd ala bija sausa, taču sākās stipras lietusgāzes, kas appludināja ieeju alā.

Taču viņiem izdevās patverties gaisa kabatā aptuveni četrus kilometrus no ieejas. Tur viņus desmit dienas vēlāk atrada britu nirēji.

Taizemiešu un starptautisku nirēju komandas ir piegādājušas iesprostotajiem ūdeni, pārtiku, skābekli un snieguši medicīnisko palīdzību. Taču pastāv bažas par skābekļa līmeni alā, lai gan glābējiem izdevies ierīkot cauruli, pa kuru piegādāt svaigu gaisu.

Viens no nirējiem ir gājis bojā, piegādājot skābekļa balonus.

Ceļš līdz iesprostotajiem prasa sešas stundas un vēl piecas stundas atpakaļ, un tas ir pieredzējušam nirējam. Turklāt ceļā vietām ir spēcīgas straumes, šauras ejas un nulles redzamība.

Gubernators Narongsaks Osatanakors paziņoja, ka varasiestādes sestdien un svētdien gaida ierodamies divas lielas brīvprātīgo nirēju komandas un pēc tam varēs sākt operāciju zēnu un trenera izglābšanai.

"Plāns, pie kura esmu pieturējies no paša sākuma, ir izvest bērnus laukā, un noteicošais faktors šajā plānā ir pēc iespējas mazāk ūdens," sacīja gubernators.

Viņš norādīja, ka pēdējās dienās ūdens nosūknēts tik daudz, cik iespējams, un laikapstākļi uzlabojušies, bet, ja atkal sāksies spēcīgas lietavas, nav zināms, kādi jauni riska faktori radīsies. Viņš arī brīdināja, ka alā ir augsts ogļskābās gāzes līmenis.

Glābēji apmāca zēnus niršanā, taču viņi vēl nav gatavi saviem spēkiem izkļūt virszemē. Bet, ja atsāksies spēcīgas lietavas, nirēji uzreiz mēģinās izvest iesprostotos laukā.

Sākotnēji amatpersonas apsvēra, vai zēni varētu nogaidīt alā līdz lietus sezonas beigām, kas nozīmē, ka viņiem un viņu trenerim nāktos pavadīt pazemē vairākus mēnešus. Taču skābekļa līmeņa samazināšanās lika atteikties no šī plāna.

Meklējot citus risinājumus, glābēji virszemē izrakuši vairāk nekā simts caurumus kalnā, cerībā piekļūt iesprostotajiem.

Daži no caurumiem ir līdz 400 metriem dziļi, taču glābējiem nav izdevies noteikt zēnu atrašanā vietu. Osotanakorns žurnālistiem sacīja, ka glābējiem trūkst nepieciešamo tehnoloģiju, lai noteiktu, kur tieši urbt.

"Mēs esam aplēsuši, ka viņi ir 600 metru dziļumā, bet mēs nezinām precīzu mērķi," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!