Foto: AFP/Scanpix / LETA

Sīrijā, kur Krievijas spēki valstī notiekošajā pilsoņu karā piedalās prezidenta Bašara al Asada spēku pusē, sākusi darboties jauna Krievijas privātā militārā kompānija "Patriot" (attēls ilustratīvs), vēsta neatkarīgais telekanāls "Dožģ".

Krievijas un ārvalstu mediji jau daudz pētījuši tā saukto oficiāli nekur nereģistrēto militāro kompāniju "Vagner", kas cieši saistīta ar Kremli un kuras algotņi karojuši gan Ukrainas austrumos, gan Sīrijā.

Tāpat Krievijas medijos izskanējušas ziņas, ka krievu algotņu kompānijas izvērš darbību arī Āfrikā. Krievijas likumos algotniecība ir krimināli sodāma.

Taču šādu kompāniju izmantošana ļauj Maskavai noklusēt patieso karā bojāgājušo skaitu, jo algotņi oficiāli nav saistīti ar Aizsardzības ministriju un bruņotajiem spēkiem.

Par jauno militāro kompāniju "Patriot", kas varētu būt cieši saistīta ar Aizsardzības ministriju, medijs uzzinājis no kāda Krievijas virsnieka, kurš darbojas apsardzes kompāniju tirgū un veterānu organizācijās.

Tāpat "Patriot" eksistenci medijam apstiprinājuši atvaļināts ģenerālpulkvedis Leonīds Ivašovs, organizācijas "Gods un dzimtene" vadītājs Vladimirs Petrovs un "Viskrievijas virsnieku sapulces" priekšsēdētājs Jevgēnijs Šabajevs. Viņi ir autori varasiestādēm adresētam iesniegumam, kurā pieprasīts oficiāli noteikt Krievijas algotņu juridisko statusu, lai kaujās ievainotie varētu saņemt sociālo un materiālo atbalstu no valsts.

"Patriot" Sīrijas konfliktā darbojas vismaz no 2018. gada sākuma, noskaidroja TV.

"Tur pārsvarā ņem profesionālus pilsoņus, kuri, saskaņā ar mūsu informāciju, joprojām dienē Aizsardzības ministrijas pakļautībā," stāsta Šabajevs.

Tie ir gan esošie Galvenās Ģenerālštāba pārvaldes speciālisti, gan militārie juristi, gan īpašo uzdevumu vienību kaujinieki, precizē Ivašovs.

Salīdzinot "Patriot" ar jau labi zināmo "Vagner", avoti norāda, ka "Patriot" ir labāka samaksa par darbu un tiek labāk noteikti kaujas uzdevumi. Atkarībā no algotņa specialitātes, alga var sasniegt no 400 tūkstošiem (5400 eiro) līdz miljonam rubļu (13 500 eiro), apgalvo Šabajevs.

"Patriot" ar kaujiniekiem slēdzot samērā īsus līgumus – uz mēnesi vai diviem. Savukārt komandieri varētu saņemt procentus par darījumiem starp kompāniju un pakalpojumu pasūtītājiem, pieļauj Šabajevs.

Kāds avots veterānu aprindās atklāja, ka "Patriot" un "Vagner" konkurējuši par iespēju apsargāt zelta raktuves Centrālāfrikas Republikā. Līgumu galu galā ieguvusi "Vagner", par kuras algotņu gaitām Centrālāfrikā jau ir ziņojuši Krievijas mediji.

Kamēr "Vagner" Sīrijā vairāk uzņemas kaujas uzdevumus, "Patriot" biežāk nodarbojas ar svarīgu personu apsardzi, stāsta "Dožģ" avots.

"Patriot" nebūt nav vienīgā jaunā Krievijas privātā militārā kompānija. "Ir citas kompānijas, kas ienāk tirgū. Precīzus to nosaukumus mēs nezinām, bet zinām, ka tās karo Lībijā, Jemenā, Sudānā, Brunejā. Tagad rit vesels konsultāciju komplekss Āfrikas valstīs," stāsta Šabajevs.

Viena no privātajām algotņu kompānijām bez nosaukuma pašlaik apsargājot Krievijas bāzes celtniecību Burundi, medijs uzzināja no kāda avota Krievijas Aizsardzības ministrijā.

Aizsardzības ministrija uz "Dožģ" jautājumiem nav atbildējusi.

Jau ziņots, ka ar zināmākās Krievijas algotņu kompānijas "Vagner" vārdu tiek saistīts par "Putina pavāru" dēvētais uzņēmējs Jevgēnijs Prigožins.

"Vagner" izveidota uz 2013. gadā Sīrijā karojoša "Slāvu korpusa" bāzes, ko komandējis rezerves apakšpulkvedis Dmitrijs Utkins ar kaujas segvārdu Vāgners. No 2014. gada pavasara kompānija darbojās Ukrainai piederošajā Krimā un Luhanskas reģionā, jau 2016. gadā izpētīja portāls "Fontanka". Pēc tam vienība nosūtīta uz Sīriju.

2014. gadā Utkins sācis komandēt atsevišķu vienību, kas ieguvusi "Vagner" nosaukumu. Šī formējuma eksistenci apstiprina Krievijas prezidenta Vladimira Putina parakstīti dokumenti, uzzinājis medijs.

No saviem avotiem žurnālisti noskaidrojuši, ka par dienestu Ukrainā un Sīrijā "Vagner" kaujinieki saņem valsts apbalvojumus. Medija rīcībā nonākušas fotogrāfijas ar ordeņiem un to apliecinājumiem. Arī pats Utkins ir nofotografēts pieņemšanā pie Putina Kremlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!