Foto: AFP/Scanpix/LETA
Sīrijas un Krievijas gaisa spēki kopš trešdienas Izraēlas un Jordānijas pierobežā esošajā Deras provincē pastiprinājuši bombardēšanu un artilērijas apšaudes, cenšoties piespiest opozīciju atkāpties un padoties, ziņo "Al-Jazeera"

Sīrija un tās sabiedrotie, izmantojot militāro pārspēku, pilsētu iedzīvotājiem liek izvēlēties padoties un tādējādi pasargāt iedzīvotājus un īpašumus no bombardēšas. Pilsētas, kuru iedzīvotāji nevēlas Sīrijas armijas ienākšanu vai kuriem tajās esošie grupējumi neļauj padoties, tiek pakļautas paklāja veida bombardēšanai – aviācijas bumbas tiek izmestas lielā daudzumā un bez specifiska mērķa, iznīcinot visu pēc kārtas.

Gaisa uzbrukumi citu starpā notikuši Tafas un Saidas pilsētās. Ceturtdien ziņots arī par uzbrukumu Robežpunktam un bēgļu nometnei pie Nasibas:

Pirms gada, vardarbības samazināšanas nolūkos, Krievija, Jordānija un ASV vienojās, ka Sīrijas dienvidrietumu daļa ir "de-eskalācijas zona", kurā aktīva karadarbība nenotiks. Tomēr ilgtermiņa mieru nav izdevies panākt arī šajā reģionā.

Iepriekš bez panākumiem vestas sarunas par to, kā notiktu nemiernieku atteikšanās no ieročiem. Krievijas pārstāvji uzstāja, ka nemierniekiem smagās artilērijas arsenāls jāatdod uzreiz un vienā piegājienā, bet opozīcija vēlējās, lai šis process norisinātos vairākās fāzēs.

Situācija Deras provincē rada arī vairākus humanitārus izaicinājumus. Redzot citu pilsētu likteni, no jauna pastiprinājusies bēgļu plūsma uz Jordāniju. Tiek lēsts, ka kopš 18. jūnija reģionu pametuši ap 270 000 cilvēku.

Notikumi Sīrijas dienvidos ir piesaistījuši arī starptautisku cilvēktiesību organizāciju uzmanību. ANO humanitāro jautājumu koordinators Anderss Pedersens savā paziņojumā norādīja: "Šī ir lielākā iedzīvotāju pārvietošanās Sīrijas dienvidos kopš krīzes sākuma."

Jordānijas ārlietu ministrs Ajmans Safadi trešdien paziņoja, ka vairākas smagās automašīnas gaida Sīrijas valdības atļauju, lai Sīrijai varētu piegādāt humanitāro palīdzību no Jordānijas, raksta "Al-Jazeera".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!