Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Draudi par tarifu ieviešanu esot "uguns atklāšana" pret pasauli – tā ASV tirdzniecības politiku raksturojusi Ķīna, ziņo aģentūra "Reuters".

Piektdien spēkā stāsies ASV ieviestie tarifi pret Ķīnas importiem. Tarifi tiks ieviesti importam 34 miljardu dolāru vērtībā. Prezidents Donalds Tramps ir draudējis eskalēt situāciju un ieviest papildus tarifus Ķīnas preču importam 450 miljardu dolāru vērtībā, ja Ķīna ieviesīs savus tarifus.

Ķīna ir izteikusies, ka tā "neveiks pirmo šāvienu", tomēr valsts muitas aģentūra atzina, ka ieviesīs atbildes tarifus tiklīdz spēkā stāsies paredzētās nodevas Ķīnas importam uz ASV. Ķīnas ministrijas runasvīrs Gao Fengs brīdināja, ka paredzētie ASV tarifi ietekmēs starptautiskās piegādes ķēdes, tostarp ārzemju uzņēmumus, kas darbojas pasaules otrajā lielākajā ekonomikā, vēsta aģentūra "Reuters".

"ASV pasākumi uzbrūk pasaules piegādes un vērtību ķēdēm. Izsakoties vienkāršāk, ASV atklāj uguni pret visu pasauli, tai skaitā, sevi," norādīja Fengs.

Jau ziņots, ka martā Donalds Tramps apstiprināja 25% muitas tarifu piemērošanu tērauda importam un 10% tarifa piemērošanu alumīnija importam. Tarifi ir ieviesti ne tikai pret Ķīnu, bet arī citām valstīm, tostarp Eiropas Savienību. Kopš 22. jūnija spēkā ir ES muitas tarifi no ASV eksportētajām precēm, kas ir atbilde Donaldam Trampam par lēmumu piemērot stingras muitas nodevas tēraudam un alumīnijam.

ES 25% atbildes tarifiem pakļautas tādas amerikāņu preces kā zilie džinsi, motocikli, apelsīnu sula, burbonu viskijs un lauksaimniecības preces 2,8 miljardu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!