Foto: AP/Scanpix
Dānijā, ievērojot 2017. gadā ieviestos tiesību aktus pret ubagošanu, līdz šim notiesāti tikai ārvalstu pilsoņi, rosinot bažas par policijas piekoptu diskrimināciju, vēsta "The Local".

Saskaņā ar jaunajiem likumiem personai drīkst piemērot kriminālvajāšanu par ubagošanu bez iepriekšēja brīdinājuma, un viens no nosacījumiem notiesāšanai ir tas, ka ubagošana rada sabiedrības locekļiem neērtības.

Saskaņā ar pagājušā gadā ieviesto likumu notiesāti 52 ārvalstnieki, tostarp 32 rumāņi un vismaz pieci bulgāri, bet neviena Dānijas pilsoņa, atsaucoties uz dāņu laikrakstu "Kristeligt Dabglad", ziņo "The Local".

"Tieslietu ministrs vairākkārt ir skaidri norādījis, ka nedrīkst būt diskriminācijas saistībā ar likumu pret ubagošanu", dāņu laikrakstam teica kompānijas "Gadejuristen", kas sniedz juridisku palīdzību maznodrošinātām personām, pārstāve. "Taču, ņemot vērā ekspertu atklājumus par to, ka puse ubagu Dānijā ir paši dāņi, šie jaunie skaitļi liecina, ka policijas darbā ir diskriminācija."

Kopenhāgenas policijas pārstāvji nolieguši, ka bijusi jebkāda veida diskriminācija, sakot, ka arī pret dāņiem tikušas virzītas apsūdzības par ubagošanas likuma pārkāpšanu.

Pret imigrāciju noskaņotās Dāņu tautas partijas loceklis Martins Henriksens laikrakstam "Kristeligt Dagblad" teicis, ka viņš priecājas redzēt acīmredzamo atšķirību skaitļos un ka pretubagošanas likuma mērķis bija vērsties tieši pret ārvalstniekiem.

"Mēs jau no paša sākuma gribējām vērsties tieši pret ārzemju ubagiem, tāpēc būtu vēlējušies redzēt likumu, kurā īpaši minēti ārzemnieki. Tas ir labi, ka likums darbojas, kā paredzēts," atzinis Henriksens.

Medijs atgādina, ka Dānijas likumi un starptautiskās konvencijas vērstas pret rasu diskrimināciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!