Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Somijas galvaspilsētā Helsinkos plānotajā ASV un Krievijas prezidentu tikšanās laikā 16. jūlijā Donalds Tramps prasījis sarīkot tikšanos ar Vladimiru Putinu aci pret aci ar Putinu vienatnē, atsaucoties uz avotiem Baltajā namā, ziņo "Vice".

Tramps izteicis prasību, lai līdzās publiskajām sarunām kopā ar dažādām amatpersonām un padomniekiem viņam kādā brīdī būtu iespēja ar Krievijas līderi tikties bez neviena cita amerikāņa telpā. Kremlis šim ierosinājumam paudis atbalstu.

"Tas mūs pilnībā apmierina. Jūs zināt, ka prezidents Putins jūtas komfortabli jebkurā formātā, kas ir komfortabli viņa sadarbības partneriem," otrdien preses konferencē paziņojis Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs.

Kopš Trampa ievēlēšanas 2016. gadā abi lielvalstu līderi tikušies divreiz – G20 samitā un Āzijas-Klusā okeāna ekonomiskās kooperācijas samitā. Lai gan G20 laika abi prezidenti jau aptuveni stundu runājās bez citu klātbūtnes, Helsinkos plānotā tikšanās ir pirmais Trampa-Putina samits. Lai gan Tramps nākamnedēļ Eiropā ieradīsies uz NATO samitu un apmeklēs Lielbritāniju, tiek uzskatīts, ka viņa galvenais mērķis ir satikt Krievijas vadītāju.

NATO dalībvalstis jau iepriekš izteikušas bažas par ASV prezidenta izteiktajiem komplimentiem Putinam, kura drošības dienesti tiek uzskatīti par slēptiem Trampa kampaņas atbalstītājiem, un kurš pārrauga Krievijas iebrukumu Ukrainā un militārās mācības, kurās izspēlēts gan atomieroču uzbrukums Zviedrijai, gan tā dēvētā Suvalku koridora ieņemšana.

Tramps paziņojis, ka cita starpā viņš vēlas ar Putinu pārrunāt jautājumu par Krievijas iejaukšanos ASV vēlēšanās, ko abi līderi noliedz. Jau iepriekš Tramps šķietami pieņēmis Putina skaidrojumu, pērn Vīnē sakot: "Viņš saka, ka neiejaucās. Jūs varat prasīt tikai noteiktu reižu skaitu. Pajautāju viņam vēlreiz. Viņš teica, ka viņš pilnīgi noteikti neiejaucās mūsu vēlēšanās. Ikreiz, kad viņš mani redz, viņš saka: "Es to nedarīju," un es patiešām ticu, ka tad, kad viņš man to saka, viņš tā arī domā," ASV prezidents teica reportieriem.

Jautājums atkal ir aktualizēts, ņemot vērā nupat klajā nākušo Senāta Izmeklēšanas komitejas ziņojumu, kurā secināts, ka Krievija iejaucās vēlēšanās, lai palīdzētu Trampam nākt pie varas. "Krievijas pūliņi bija plaši un izsmalcināti. To mērķis bija apdraudēt sabiedrības ticību demokrātiskajam procesam, ievainot sekretāri [Hilariju] Klintoni un palīdzēt Donaldam Trampam," teikts ziņojumā.

Gatavojot Krievijas un ASV līderu samitu, uz Sanktpēterburgu un Maskavu pēdējo dažu nedēļu laikā devušies virkne republikāņu senatoru tikties ar Krievijas deputātiem un amatpersonām. Cita starpā viņi tikušies arī ar bijušais Krievijas vēstnieks ASV un bijušo Krievijas misijas NATO vadītāju Sergeju Kisļaku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!