Foto: EPA/Scanpix/LETA

Četri no deviņiem apcietinātajiem katalāņu separātistu līderiem trešdien pārvesti uz cietumu Katalonijā, Spānijas centrālajai valdībai cenšoties mazināt spriedzi abu pušu attiecībās pirms nākamnedēļ paredzētajām sarunām.

Uz cietumu, kas atrodas aptuveni 70 kilometrus no Barselonas, pārvests bijušais Katalonijas reģionālās valdības vicepremjers Urials Džunkerass, separātistu nevalstisko organizāciju Katalāņu Nacionālā sapulce (ANC) un "Omnium Cultural" vadītāji Džordi Sančess un Džordi Kuišars, kā arī reģionālās valdības bijušais "ārlietu ministrs" Rauls Rumeva.

Viņi līdz ar bijušo Katalonijas premjeru Karlesu Pudždemonu ir apsūdzēti dumpī saistībā ar 2017. gada 1. oktobrī sarīkoto neatkarības referendumu, un notiesāšanas gadījumā tiem draud 25 gadu ilgs cietumsods.

Vēl divus apcietinātos - bijušo Katalonijas parlamenta spīkeri Karmi Furkadelju un bijušo nodarbinātības ministri Dolorosu Basu - paredzēts vēlāk trešdien pārvest uz cietumu pie Figeresas, kas atrodas 140 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Barselonas.

Atlikušos trīs katalāņu līderus paredzēts uz Kataloniju pārvest nākamnedēļ.

Jaunais Spānijas premjerministrs Pedro Sančess, kas pārstāv sociālistus un tikko nācis pie varas pēc Marjana Rahoja konservatīvās valdības gāšanas, pagājušajā nedēļā aicinājis katalāņu separātistus "pāršķirt jaunu lapaspusi" Madrides un Barselonas attiecībās.

9. jūlijā paredzēta Sančesa tikšanās ar jauno Katalonijas premjerministru Kimu Torru.

Labējā opozīcija jau apsūdzējusi Sančesu par pārmērīgu piekāpšanos separātistiem, kamēr katalāņi joprojām pieprasa savu politieslodzīto atbrīvošanu.

Pie abiem cietumiem, uz kuriem pārvesti separātistu līderi, jau trešdienas vakarā paredzētas protesta demonstrācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!