Foto: EPA/Scanpix/LETA

Jūlija pirmajās dienās Armēnijas galvaspilsētā Erevānā un Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku sasniegts absolūtais karstuma rekords, un liela tveice valda arī citos Eirāzijas reģionos, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

2. jūlijā Erevānā gaiss sakarsa līdz +42 grādiem, sasniedzot jaunu jūlija rekordu un atkārtojot pilsētas absolūto rekordu - tikpat liela svelme Armēnijas galvaspilsētā bija arī 2011. gada 3. augustā.

30. jūnijā, gaisa temperatūrai pakāpjoties līdz +39,8 grādiem, Erevānā tika labots arī jūnija karstuma rekords. +40 grādu atzīme tika sasniegta arī 1. un 3. jūlijā.

Heidara Alijeva lidostā, Azerbaidžānas galvaspilsētā, 1. jūlijā ar +42,7 grādiem sasniegts absolūtais karstuma rekords. Katru dienu kopš 29. jūnija gaisa temperatūra vietām valstī pakāpusies virs +40 grādiem.

Liela svelme piemeklējusi arī citas valstis Eiropā un Āzijā.

Visu laiku augstākā gaisa temperatūra reģistrēta vietām Kazahstānā un Turkmenistānā, termometra stabiņam pārsniedzot +45 grādu atzīmi.

Krievijas Eiropas daļas dienvidos jau nedēļu valda +40 grādu karstums, dažviet sasniedzot +43 grādus.

Liela temperatūras anomālija saglabājas arī vietām Ziemeļeiropā. Skandināvijas dienvidos valda karstums līdz +32 grādiem, un arī reģiona ziemeļos termometra stabiņš pietuvojies +30 grādu atzīmei.

Somijas galējos ziemeļos - aiz polārā loka Lapzemē - gaisa temperatūra 3. jūlija pēcpusdienā pakāpās līdz +29,3 grādiem, bet galvaspilsētā Helsinkos - valsts dienvidos - bija tikai +14 grādu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!