Foto: AFP/Scanpix/LETA

Apvienotie Arābu emirāti (AAE) svētdien paziņoja, ka ietur pauzi ofensīvā pret šiītu hutiešu nemierniekiem Jemenas ostas pilsētā Hudeidā, lai dotu iespēju ANO centieniem panākt mieru.

"Mēs apsveicam ANO īpašā sūtņa Martina Grifita centienus panākt hutiešu atkāpšanos no Hudeidas pilsētas un ostas," paziņoja AAE ārlietu valsts ministrs Anvars Gargašs.

"Mēs esam iepauzējuši mūsu kampaņu, lai ļautu pilnībā izskatīt šo iespēju. Mēs ceram, ka viņš gūs panākumus," teikt Gargaša paziņojumā.

Ofensīvu, lai atgūtu Hudeidas ostu, ko nemiernieki kontrolē kopš 2014. gada, valdības un Saūda Arābijas vadītie koalīcijas spēki uzsāka 13. jūnijā.

Saūda Arābijas vadītā koalīcija Jemenas konfliktā starptautiski atzītās valdības pusē iesaistījās 2015. gada martā, kad šiītu nemiernieki bija sagrābuši galvaspilsētu Sanu un lielu daļu valsts.

Kaut arī koalīcijas pusē ir ievērojams militārais pārsvars, nemiernieki joprojām kontrolē galvaspilsētu un lielu daļu valsts ziemeļu.

ANO, kā arī cilvēktiesību aizsardzības organizācijas kritizējušās saūdarābu vadīto militāro operāciju par upuriem civiliedzīvotāju vidū un humānās krīzes izraisīšanu.

ANO raksturojusi situāciju Jemenā kā smagāko humāno krīzi pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!