Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien atteicās izslēgt iespēju, ka viņš varētu akceptēt Krievijas īstenoto Ukrainas Krimas pussalas aneksiju, kad viņš jūlijā tiksies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Atbildot uz reportieru jautājumu, vai viņš, kā ziņojuši mediji, apsver atteikšanos no Vašingtonas opozīcijas 2014. gadā notikušajai Krimas sagrābšanai, Tramps sacīja: "Redzēsim."

Trampa atteikšanās apliecināt ilgstošo ASV opozīciju Krievijas intervencei Ukrainā samulsinās ASV sabiedrotos Eiropā pirms jūlijā gaidāma NATO samita.

Dažas dienas pēc 11. jūlijā Briselē paredzētās NATO valstu līderu sanāksmes Tramps izlidos uz Helsinkiem, lai tur 16. jūlijā tiktos ar Putinu.

Akceptējot to, ka Krima nekad neatgriezīsies Ukrainas kontrolē, tiktu izrādīta liela piekāpšanās Krievijai, kas ir pakļauta starptautiskām tirdzniecības sankcijām par savām darbībām Ukrainā.

Krievijas karavīri bez pazīšanās zīmēm 2014. gada sākumā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, un Krievija 2014. gada 18. martā oficiāli anektēja šo teritoriju. Ukraina stingri iebilda pret savas suverenitātes pārkāpumu, un Rietumvalstis atbalstīja Ukrainu.

Tramps ir negribīgi piekritis ASV prettanku raķešu nosūtīšanai, lai atbalstītu Ukrainas spēkus, un citas augstas ASV amatpersonas turpina uzstāt, ka sankcijas jāsaglabā, līdz Krievija piekāpsies.

Tramps ir ilgstoši atbalstījis attiecību uzlabošanu ar Krieviju, un Rietumvalstu diplomāti Vašingtonā ir sākuši bažīties, ka viņš varētu izrādīt lielas piekāpšanās Krievijai Helsinku samitā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!