Foto: LETA

Krievija liegusi iebraukšanu valstī Lietuvas projekta "Misija - Sibīrija" dalībniekiem, kuri plānoja sakopt izsūtīto lietuviešu kapavietas, paziņojusi Lietuvas Ārlietu ministrija.

"Ārlietu ministrija pauž nožēlu par Krievijas Federācijas vēstniecības Lietuvā paziņojumu, kas aizliedz jauniešu ekspedīcijas "Misija - Sibīrija" 17. ceļojumu uz deportēto lietuviešu apbedījuma vietām Krievijā," teikts ministrijas paziņojumā.

Bija plānots, ka "Misija - Sibīrija" dalībnieki dosies ceļā 17. jūlijā un atgriezīsies 1. augustā.

Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāve piektdien paziņoja, ka Krievija neizdos vīzas ekspedīcijas dalībniekiem.

Maskava pārmet Lietuvai, ka tā iesaldējusi sarunas par starpvaldību vienošanos, kas regulētu karavīru un civiliedzīvotāju kapu uzturēšanu.

Lietuvas Ārlietu ministrija savukārt paziņoja, ka Lietuva trešdien pieņēmusi jaunus noteikumus par ārvalstīm nozīmīga nekustamā kultūras mantojuma uzturēšanu.

Jaunie noteikumi detalizēti definē "regulētu, caurspīdīgu, drošu, efektīvu un likumīgu veidu, kādā ārvalstis var rūpēties par kapiem saskaņā ar Lietuvas likumiem," skaidroja ministrija.

Lietuvas Ārlietu ministrija pauda pārliecību, ka Krievijas lēmums neielaist valstī "Misija - Sibīrija" ekspedīciju ir nesamērīgs.

"Krievijas Federācijas vēstniecības organizētās padomju kapu uzkopšanas salīdzināšana ar deportēto apbedījumu vietu apkopšanu, kas notiek pēc sabiedrības iniciatīvas, nav pamatota," norādīja ministrija.

Tā arī piebilda, ka Krievijas ierosinātā starpvaldību vienošanās neatbilst Lietuvas nacionālajām interesēm.

Lietuva šogad plānoja nosūtīt divas "Misija - Sibīrija" ekspedīcijas uz Krievijas Krasnojarskas reģionu, lai sakoptu izsūtīto lietuviešu kapavietas. Projekts "Misija - Sibīrija" tika sākts 2006. gadā.

Lēsts, ka kopumā no 1941. līdz 1952. gadam no Lietuvas PSRS okupācijas režīms deportējis vismaz 132 000 cilvēku, tomēr kopējais izsūtījumā, komunistu koncentrācijas nometnēs un jau ceļā mirušo cilvēku skaits joprojām nav noteikts. Vēsturnieki uzskata, ka deportācijās Lietuvā cietusi gandrīz katra trešā ģimene.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!