Foto: AFP/Scanpix/LETA
Eiropas Savienības (ES) samitā Briselē panākta vienošanās migrācijas jautājumā, piektdien paziņojis Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

"ES 28 dalībvalstu līderi vienojušies par [samita] noslēguma paziņojumu, tostarp par migrācijas jautājumiem," tviterī ierakstījis Tusks.

Vienošanās, kas panākta visu nakti ilgušās sarunās, paredz, ka ES valstis pēc brīvprātības principa izveidos par bloka līdzekļiem finansētus "kontrolētos centrus", kuros tiks izskatīti Vidusjūrā izglābto migrantu patvēruma pieprasījumi. Tie migranti, kuri atbildīs patvēruma piešķiršanas kritērijiem, tiks nosūtīti uz ES dalībvalstīm, kas būs gatavas viņus brīvprātīgi uzņemt. Francija bija ierosinājusi šos centrus nosaukt par "slēgtajiem centriem", taču tika nolemts tiem dot nosaukumu "kontrolētie centri".

Vēl ES līderi vienojušies, ka tiks pētītas iespējas "reģionālajās izkāpšanas platformās" izskatīt migrantu patvēruma pieprasījumus, vēl pirms viņi ir sasnieguši ES. Paredzams, ka šādas "platformas" atrastos Ziemeļāfrikas valstīs. Maroka gan paziņojusi, ka nepiekritīs šādas "platformas" izveidošanai savā teritorijā. Vairākās ES valstīs ir paustas šaubas par šādas idejas atbilstību starptautiskajām tiesību normām.

ES lideri paziņojumā arī norādījuši, ka bloka valstīm jāveic visi likumdošanas un administratīvie pasākumi, lai nepieļautu, ka migranti, kas uzņemti vienā ES valstī, dodas uz citu bloka valsti.

Iepriekš Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte atteicās atbalstīt sanāksmes noslēguma paziņojumu, kamēr visas 28 bloka dalībvalstis nevienosies par kopīgu nostāju imigrācijas jautājumā, aģentūrai DPA pavēstīja kāda Itālijas amatpersona.

Pēc vienošanās panākšanas Konte žurnālistiem sacīja, ka "šajā Eiropadomes [sanāksmē] ir dzimusi atbildīgāka un solidārāka Eiropa".

"Itālija vairāk nav viena pati," viņš teica.

Itālijā nonāk absolūtais vairākums migrantu, kas, nedrošos peldlīdzekļos no Ziemeļāfrikas dodoties pāri Vidusjūrai, cenšas sasniegt Eiropu. Tāpēc Itālija vēlējās panākt, lai citas ES dalībvalstis vairāk iesaistās šīs problēmas risināšanā.

Vācijas kanclere Angela Merkele apsveica panākto vienošanos. Viņa sacīja žurnālistiem, ka, par spīti lielajam darba apjomam, kas jāpaveic, lai blokā varētu izveidot vienotu patvēruma sistēmu, viņa "pēc šodienas ir optimistiska, ka mēs patiešām varam turpināt šo darbu".

Austrijas kanclers Sebastians Kurcs teica, ka vienošanās ļaus ES labāk aizsargāt savas robežas, jo pirmo reizi tiek apsvērta iespēja migrantu patvēruma pieprasījumus izskatīt ārpus ES robežām.

"Mēs esam ilgi aicinājuši izveidot šīs aizsargātās teritorijas, drošās zonas, ierašanās centrus, kā nu katrs vēlas tos dēvēt, ārpus Eiropas - šī ideja tagad ir guvusi pārsvaru," žurnālistiem teica Kurcs.

Francijas prezidents Emanuels Makrons panākto vienošanos žurnālistiem nodēvēja par "Eiropas risinājumu" un "kopīgā darba augli".

Jau ziņots, ka ceturtdien un piektdien Briselē notiek ES samits, kurā Latviju pārstāv Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!