Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lietuvas Seims trešdien aicinājis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu atbrīvot Krievijā ieslodzīto ukraiņu režisoru Oļegu Sencovu un citus politieslodzītos.

Par šādu rezolūciju nobalsojuši 82 deputāti, viens parlamenta loceklis balsojis pret to un vēl viens atturējies. Sencovs tika aizturēts 2014. gada 11. maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par "teroraktu plānošanu", un 2015. gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā.

Tiesa atzina, ka Sencovs esot vainīgs mēģinājumos sarīkot teroraktus Krievijas okupētajā Krimas pussalā. Pats Sencovs jebkādu savu vainu noliedzis. Maija vidū viņš sāka badastreiku, pieprasot Krievijai atbrīvot visus ukraiņu politieslodzītos.

"Mūsu morālais pienākums ir pateikt, ka mēs nosodām tādus Krievijas Federācijas soļus," Seima sēdē uzsvēra viena no rezolūcijas iniciatorēm, Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu deputāte Radvile Morkūnaite-Mikulēniene. "Vēršamies pie Krievijas Federācijas prezidenta un atbildīgajām institūcijām un pieprasām nekavējoties atbrīvot tiklab Oļegu Sencovu, kā citus politieslodzītos, kas atrodas ieslodzījumā Krievijā."

Kā piebildusi sociāldemokrātu deputāte Dovile Šakaliene, "lai gan šī rezolūcija ir tikai politiska atbalsta solis, nekad nedrīkst zaudēt cerību". "Zinot, ka šis cilvēks badojas jau 43 diennaktis, bet no 45.diennakts organismā iestājas neatgriezeniskas pārmaiņas dzīvībai svarīgajos orgānos, mēs runājam par cilvēka dzīvības glābšanu," viņa uzsvērusi.

Tikmēr skeptiski šo rezolūciju vērtējis partijas "Kārtība un taisnīgums" deputāts Vītauts Kamblevičs. "Cilvēkiem ir jāpalīdz, bet palīdzēt var tad, ja zini, kam viņš tic, ko domā un kāda ir viņa attieksme pret Lietuvu. Mēs stāvējām un kritām par lidotāju [Nadiju] Savčenko, bet - vai redzat, kur viņa nonākusi? Vai nepārspīlējam, ja, glābjot citus, aptraipām Lietuvas prestižu?" vaicājis politiķis.

Kā ziņots, Ukrainas Augstākās radas deputāte Nadija Savčenko, kas uzskatīta par simbolu Ukrainas pretestībai pret Krieviju, martā tika aizturēta saistībā ar aizdomām par terora aktu organizēšanu Kijevā. Īsi pirms tam Ukrainas parlaments atņēma viņai deputāta imunitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!