Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijas princis Viljams svētdien sāk vizīti Tuvajos Austrumos, kuras gaitā viņam paredzēts apmeklēt Jordāniju, Izraēlu un palestīniešu teritorijas.

Pēc ierašanās Ammānā Viljamam plānots tikties ar Jordānijas kroņprinci Huseinu. Abiem tā būs pirmā tikšanās, un Jordānijas karaļnams cer, ka tā nostiprinās saites starp abu valstu karaliskajām ģimenēm. Jordānijā britu princis arī tiksies ar Sīrijas kara bēgļiem un apskatīs romiešu pilsētas drupas Džerašā.

Pirmdienas vakarā Viljams ieradīsies Jeruzalemē, kur otrdienas rītā apmeklēs holokausta muzeju "Yad Vashem". Pēc tam viņam plānots tikties ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu un prezidentu Reuvenu Rivlinu. Britu princis dosies arī uz Jeruzalemes vecpilsētu, kā arī viesosies Telavivā un Haifā.

Vēlāk Viljams ieradīsies Jordānas rietumkrastā, kur Rāmallā tiksies ar palestīniešu pašpārvaldes prezidentu Mahmudu Abasu, kā arī ar palestīniešu bēgļiem un jauniešiem. Šī ir pirmā oficiālā Lielbritānijas karaļnama pārstāvja vizīte Izraēlā un palestīniešu teritorijās. Iepriekšējās britu karaliskās ģimenes locekļu vizītes bijušas neoficiālas.

Vizīte notiek politiski jutīgā laikā, jo pēdējo mēnešu laikā ASV prezidents Donalds Tramps atzinis Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un Vašingtona uz turieni pārvietojusi savu vēstniecību, izraisot palestīniešu protestus, kuros bija daudz upuru. Tomēr Kensingtonas pils uzsvērusi, ka, tāpat kā visām britu karaļnama pārstāvju vizītēm, arī šai prinča Viljama vizītei ir nepolitisks raksturs.

Lielbritānija pārvaldīja tagadējo Izraēlu, Gazas sektoru, Jordānas rietumkrastu un Jordāniju no 1923. līdz 1948. gadam saskaņā ar Tautu Savienības mandātu. Viljama laulātā draudzene Ketrīna, kas aprīlī laida pasaulē pāra trešo bērnu, vīru vizītē nepavada. Princis Viljams ir otrais rindā uz britu troni pēc sava tēva prinča Čārlza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!