Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Naktī uz otrdienu Sīrijas armija un to atbalstošie pārsvarā Irānas finansētie spēki uzsāka operāciju opozīcijas kontrolētās Deras provinces atgūšanai valsts dienvidrietumos, vēsta abu karojošo pušu kaujinieku sociālo tīklu ieraksti.

Opozīcijas grupējumi kopš 2011. gada kontrolē lielu daļu Sīrijas Deras provinces, kā arī fragmentus no blakus esošajiem Suveidas un galvaspilsētas Damaskas reģioniem. Līdz pat pērnajam gadam tā no valdības atkaroja aizvien jaunas teritorijas, taču kopš Irānas balstītie grupējumi ar Krievijas uzlidojumu palīdzību ļāva Sīrijai atgūt kontroli pār valsts ekonomisko centru Alepo un kurdu vadītie "SDF" spēki ieņēma grupējuma "Daesh" lielākos atbalsta punktus, Sīrijas spēki pastiprinājuši vēršanos pret opozīciju.

Damaskas un Homsas apkārtnes atbrīvošana no opozīcijas anklāviem, kā arī "Daesh" kaujiniekiem ļāvusi galvenos spēkus koncentrēt ap lielajiem opozīcijas turētajiem apgabaliem – Deru un Idlibu. Kopš šā gada janvāra sīrieši pastiprināja spiedienu, apšaudot un bombardējot opozīcijas kontrolē esošās Deras pilsētas dienvidus un citus apdzīvotos reģiona centrus, kā arī ieņemot nelielas teritorijas.

Deras frontes tuvumā Sīrijas spēku koncentrācija pieaugusi jau vairākus mēnešus, tomēr tieši pēdējās dienās publiskoti vairāki video, kā uz valsts dienvidrietumiem dodas milzīgas karavīru un kaujinieku kolonnas ar smago bruņojumu.






Arī opozīcijas kaujinieki, kurus šajā reģionā ilgstoši atbalstījušas Rietumvalstis un kaimiņos esošā Jordānija (pretēji Idlibas reģionā esošajiem grupējumiem, kurus galvenokārt atbalsta Turcija), publicējuši kadrus ar kaujinieku pulcēšanos gaidāmajai kaujai par Deras provinci.





Pirmdien valdības spēki, kā arī Krievijas aviācija pastiprinājusi uzlidojumus lielākajām pilsētām un ciemiem, bet naktī uz otrdienu uzsākta sauszemes operācija (galvenie uzbrukuma virzieni atzīmēti kartē ar sarkanām bultām).

Virs Deras un Dailas pilsētām no helikopteriem izmestas aģitācijas lapas, aicinot vietējos iedzīvotājus atbalstīt režīma spēkus. Savukārt opozīcija vērsusies pie valdības kontrolētajās teritorijās dzīvojošās druzu kopienas, aicinot saglabāt neitralitāti, lai tās pārsvarā apdzīvotā Suveida nekļūtu par placdarmu režīma spēku uzbrukumam Derai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!